Berlin Senatosu Misafir Sanatçı Programı: İstanbul


Mart – Mayıs 2024

Eleni Mouzourou

ELENI MOUZOUROU Artwork

ELENI MOUZOUROU, Berlin’de yaşayan Kıbrıslı bir görsel sanatçı ve sanat terapisti. Araştırma temelli pratiği, daha büyük sosyopolitik sorular bağlamında “özel” olanı vurgularken, totalleştirici dünya görüşlerine karşı koymanın bir yolu olarak ana akım anlatılarda sıklıkla gözden kaçırılan perspektifleri haritalandırmaya odaklanıyor. Çizim, video ve sanatçı kitapları gibi çeşitli medyumları kullanarak kişisel, tarihsel, çevresel ve politik meseleler arasındaki karışıklığı ve bunların (ulusal) kimliklerin inşası üzerindeki etkilerini, sömürgecilik-sonrası Kıbrıs bağlamını başlangıç noktası olarak alarak araştırıyor. Çalışmalarında ağaç, güvercin ve arı gibi insan-dışı/sonrası varlıklar, yerinden edilme, sömürge tarihi ve göçle ilgili olguların tanığı olarak ortaya çıkıyor.

Eleni, École Nationale Supérieure des Beaux-Arts de Lyon ve Hochschule für bildende Künste Hamburg’da görsel sanatlar eğitimi aldı. 2019’da sanatçı kitapları ve kağıt bazlı çalışmaların üretimi ve dağıtımına adanmış bir kolektif olan ANDPRESS’i başlatanlar arasında yer aldı. Son sergileri arasında Speculative Properties, Adalbertstr. 9, Berlin (2023), Twister, nGbK, Berlin (2022), Papier Marché, Steirischer Herbst ’21, Palais Attems, Graz (2021), Global Swarming, einBuch.haus, Berlin bulunmaktadır.

elenimouzourou.net


Mart – Mayıs 2023

Anna Bromley

Fotoğraf: Julia Lübbecke

ANNA BROMLEY, sanat hayatına Doğu Almanya’da başlamış bir sanatçı, radyo yapımcısı ve yazar. Enstalasyonları, yeniden canlandırmaları ve sonik projeleri yakın zamanda documenta14, Manifesta 14, 23. Milano Trienali Alman Pavyonu ve beuys2021| beuysradio gibi uluslararası mekânlar ve festivaller tarafından sipariş edildi.

Muhalif ve gizli radyo pratikleri ve bunların aşağıdan yazılan feminist tarihleri üzerine araştırmalar yürütmekte ve dersler vermektedir. Anna, Quatsch! (AAAAPPPP 2020) ve Speak to me (Edition Error, 2022) kitaplarının yazarıdır.

ANNA NASIL ÇALIŞIR
Anna, mekânların, feminist tarihlerin ve radyo teknolojilerinin geçmiş ve güncel (yeniden) temellükleri üzerine yerinde yaptığı araştırmalardan yola çıkarak, muhataplarıyla genelde anılar, tiratlar, yansımalar, spekülasyonlar ve çizimlerle ilişki kurar. Deneme benzeri hikaye anlatımı için, arşiv kayıtlarından orijinal sesleri bozuyor ve bunları elektroakustik kompozisyonlara dönüştürür. Sözcükler ve seslerle, hatırladığı seslerin hayal edilen yaşamlarından beslenebilecek varsayımsal bir gelecek hayal eder.

annabromley.com


Kasım 2022 – Ocak 2023

Mirak Jamal

Mirak Jamal (Tahran, İran), İran, SSCB, Almanya, ABD ve son olarak Kanada’da, bugünkü dünya görüşünü ve pratiğini şekillendiren ortamlar ve siyasi koşullar altında büyüdü. Berlin’de yaşayan sanatçı, resim ve çizimin daha geniş bağlamları etrafında dönen stüdyo temelli bir pratik yürütmektedir. İstanbul’daki ikameti, “Geç Tunç Çağı Çöküşü” araştırmasının ikinci aşamasına işaret ediyor ve 2019/20 Kışında İKSV aracılığıyla İstanbul’da gerçekleştirdiği bir önceki misafir sanatçı programının devamı niteliğinde. Sanatçı şu anda kazı alanlarına, harabelere, tapınaklara, müzelere ve daha fazlasına yaptığı bölgesel ziyaretler sırasında biriktirdiği analog fotoğraf ve dijital video malzemesine dayanan gerçek-kurgu bir filmi tamamlamak için çalışıyor.

Son kişisel sergileri arasında Inge (New York, 2022), Kunsthall Oslo (2019) ve Galerie Sultana (Paris, 2020) bulunmaktadır. Arken Museum for Moderne Kunst (2022); Brücke Museum (2019), Berlin; Kunsternes Hus, Oslo (2019); Union Pacific, Londra (2018), Kunstverein Freiburg (2017); Hamburger Bahnhof, Berlin (2017); The Loon, Toronto (2017); 1857, Oslo (2015); ve 15. İstanbul Bienali kapsamında İstanbul Modern ve Pinakothek der Moderne, Münih (2017) gibi çok sayıda kurum ve mekânda uluslararası sergiler gerçekleştirdi.

mirakjamal.com


Mart – Mayıs 2022

Alexandru Mihai Budeș

Öncelikle bir hikaye anlatıcısı olan Alexandru Mihai Budeș, biyografik öğelere değinerek kolektif ve kişisel gerçekliğin, bilincin ve bilinçaltının farklı yönlerini sorgulayan gerçekleri, tarihi, mitolojiyi; karşılaşılan kültürlere dair gözlem ve paralellikleri, edebiyat ve konuşma öğelerini, insan duygularını ve zihin durumlarını bir araya getiriyor.

Sanatçının çeşitli deneyimleri farklı medya, sanatsal türler ve disiplinlerin sınırlarını birbirine bağlayan, tercüme eden ve işleyen sanatsal pratiğinin planını oluşturur. İşleri, yerel efsanelerden evrensel bilgilere ve kişisel antropolojiye kadar uzanan kaynaklardan yararlanarak oluşturduğu heykeller, performanslar, filmler, çizimler, enstalasyonlar, makineler ve yapay zeka programları olarak ortaya çıkıyor.

Alexandru Mihai Budeș, Berlin’de yaşayan Rumen bir görsel sanatçıdır. 1992’de bir sanatçı ailesinde dünyaya gelen sanatçı, lisede mimarlık okuyup ardından Bükreş’teki Ulusal Sanat Üniversitesi’nde Sanat Teorisi ve Tarihi lisans bölümünden mezun oldu. Burada Güzel Sanatlar / Heykel alanında yüksek lisans derecesine devam etti ve Almanya’nın Saarbrücken kentindeki Hochschule der Bildenden Künste Saar’da burslu olarak tamamladı.

2019 yılında, Romanya Kültür Enstitüsü aracılığıyla Cité Internationale des Arts Paris’te misafir sanatçı programına katıldı. Sanatçının “Moving East” (yerli ve yabancı sanatçıların işbirliği yaptığı bir dizi sergi) projesi, Berlin Senatosu Kültür ve Avrupa Departmanı tarafından Romanya’nın Bükreş kentinde gerçekleşecek olan Global Stipendium 2022’ye seçildi.

alexandrubudes.com


Eylül – Kasım 2021

Astrid Busch

Astrid Busch (1968, Krefeld) Nürnberg Güzel Sanatlar Akademisi ve Berlin Weißensee Sanat Akademisi’nde eğitim gördü ve Prof. Dr. Katharina Grosse’nin yüksek lisans öğrencisi olarak mezun oldu. Berlin ve Düsseldorf’ta yaşıyor ve çalışıyor.

Oda boyutundaki yerleştirmelerinde Astrid Busch mimari, tarihi ve sosyal olayları ve fiziksel koşullarını araştırıyor. Bu süreçte çalışmanın mekânını ve içinde yer aldığı çeşitli katman ve bellek yapılarını göstererek, yeni ilişkiler oluşturmak için gerçeği parçalayan yoğun bir ağ yaratıyor. Duvarları kaplayan fotoğraflar, fotoğrafik objeler ve video yerleştirmeleri mekânın kendisiyle diyaloğa girerek onu genişletiyor ve dönüştürüyor.

Busch’un çalışmaları, diğerlerinin yanı sıra the Museum Kunst der Westküste, Föhr (2020), the Hetjens Museum – German Museum of Ceramics, Düsseldorf (2020), the State Silk Museum, Tbilisi, Georgia (2019), the DB Museum / Museum for Communication, Nuremberg (2019), the Kunstpalast, Düsseldorf (2019), the Kai 10 / Arthena Foundation, Düsseldorf (2018), the Fotogalerie Wien, Vienna (2017), the Tbilisi History Museum, Georgia (2017), La Forme in Le Havre, France (2016), the Kunsthaus, Nuremberg (2016), the Boris Yeltsin Presidential Center, Yekaterinburg, Russia (2016), the Museum for Art and Cultural History, Dortmund (2014) and the German Consulate General, New York City, USA (2012).

astridbusch.com


Mart – Mayıs 2021

Sophie-Therese Trenka-Dalton

Sophie-Therese Trenka-Dalton, araştırma temelli enstalasyonlarında, güç merkezlerinin içe çöküp yeniden şekillendiğinde ortaya çıkan kültürel değişim ve temellük sürecini inceleyerek, tarihi yapıtları ve yarattıkları öykü ve mekanları izliyor. Genellikle uzun vadeli projeler üzerinde çalışan sanatçı, çalışmalarını geliştirmek için incelediği mekânları birkaç kez ziyaret ediyor. Sergileri için toplanmış eserleri, heykelleri, fotoğrafları ve video çalışmalarını sunan mimari sunum-heykeller yapıyor.

Sophie-Therese Trenka-Dalton (1979, Berlin), University of the Arts Berlin’de ve New York’taki Cooper Union’da görsel sanatlar okudu.

Çalışmaları after the butcher, Berlin (2020), Kochi Biennale Foundation, Kochi, India (2019), Stadtbad Neukölln, Berlin (2019), Villa Romana, Florence (2018), Neuer Berliner Kunstverein, Berlin (2017), Alserkal Avenue, Dubai (2017), KW Institute for Contemporary Art, Berlin (2015), Heidelberger Kunstverein, Heidelberg (2014)‘da gösterildi. 2016 yılında “PALMS” (Textem Verlag Hamburg) kataloğunu yayınladı ve 2005 ile 2015 yılları arasındaki çalışmalarına kapsamlı bir genel bakış sundu.

trenka-dalton.info


Eylül – Kasım 2020

Anna Lehmann-Brauns

Anna Lehmann-Brauns, çalışmalarında mekanı öznel ve kolektif hafızanın bir alanı olarak ele alıyor. Fotoğraf medyumuyla, resmin arayüzü olarak çalışıyor. Odalarının kimi buluntu, kimi minyatür olarak baştan inşa ediliyor. Sıkça renkli, büyük formatlı ve parçalı görsellerinde insanlar yer almıyor; hayali izlerinde yalnızca dolaylı olarak mevcutlar.

1967’de doğan Anna Lehmann-Brauns Berlin’de yaşıyor ve çalışıyor. Fotoğraf eğitimini Leipzig’deki Hochschule für Grafik und Buchkunst’ta Joachim Brohm ile çalışarak aldı. Çalışmaları birçok ödül aldı, ulusal ve uluslararası sergilerde gösterildi.

Son yıllarda çalışmaları Clervaux, cité de l’image, Luxembourg’da; Les Rencontres de la photographie d’Arles’de; Frankfurt am Main Alman Mimarlık Müzesi’nde; Arp-Museum Bonn’da; Haus am Lützowplatz, Berlin’de; Haus am Kleistpark, Berlin’de; Kunstverein Konstanz’da ve Museum Kunst der Westküste Müzesi, Alkersum’da sergilenmiştir.

annalehmannbrauns.de


Mart – Ağustos 2020

Eva Bertram

Eva Bertram fotoğraf, sinematografi ve medyalar-arası uygulamalarında görünüşte alışılmış gerçekler hakkında sorular soruyor. 1990’ların başından bu yana kamusal ve özel alanların altında yatan gündelik olanın süreçsel oluşumu sanatsal araştırmasının ana temasını oluşturur. Bertram için, varoluşun yetersizliği ve onunla birlikte gelen melankoliye lâyıkiyle karşı koymak amacıyla, sıradanlıktaki küçük değişimlerin resimsel stratejisini bu kadar somut ve aynı zamanda muğlak bir şekilde geliştirmek için en uygun araç fotoğraftır.

Eva Bertram 1964 doğumlu, Berlin’de yaşıyor ve çalışıyor. Essen’deki Folkwang Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Jürgen Klauke yönetiminde, sanatsal fotoğraf ve film/video alanında uzmanlaşarak mezun oldu. Çok sayıda hibeye layık görüldü ve çalışmaları özel ve kamu koleksiyonlarının yanısıra Schaden’in 2003’te yayınladığı “VOR DER TÜR/NON-LOCAL”, 2010’da Hatje Cantz’ın yayınladığı “2 One Child” gibi sanatçı kitaplarında bulunabilir. Bertram aynı zamanda 2005’ten bu yana Muthesius Kunsthochschule Kiel, Neue Schule für Fotografie Berlin, UdK Berlin gibi kurumlarda fotoğrafçılık öğretim üyesi olarak çalışıyor.

evabertram.de


Eylül 2019 – Şubat 2020

Roman Schramm

İşlerinde fotoğraf, heykel ve 3 boyutlu temsilleri biraraya getirerek görsel öğeler oluşturan Roman Schramm sunulan birimleri vurgulayarak detay, yapı ve forma dikkat çekmekle kalmaz, aynı zamanda sahnelemenin ve algının dinamizmini de keşfe çıkar. Görseller çeşitli gözlem süreçleri içerisinden geliştirilir ve mekansal niteliklerinin vurgulandığı farklı yerleştirmelerde ifade bulur. Sanatçı 2010’da SKULPI isimli sanatçı dergisini başlattı. SKULPI sanatçılar, müzisyenler ve yazarlar arasında diyalog kuran ve deneysel bir biçimde görünür hale getiren bir platform olarak ortaya çıkar.

Roman Schramm (1979, Almanya) Hamburg Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden mezun oldu. Sergileri arasında ‘Lilia & Tulipan’ Kusthalle Lingen, Almanya (2018); Kunsthaus Jesteburg (solo, 2016); Barlach Halle K, Hamburg (solo, 2016); Kunstraum Kreuzberg / Bethanien, Berlin (2016); ‘Never Leave Me’ On Stellar Rays, New York (2016), KW Institute for Contemporary Art, Berlin (2015);  ve ‘The Human Apparatus’ Klemms, Berlin (2015) bulunmaktadır.

romanschramm.de


Mart – Ağustos 2019

Sven Johne

Sven Johne (1976, Bergen auf Rügen, Alman Demokratik Cumhuriyeti doğumlu), 1996-1998 yılları arasında Leipzig Üniversitesi’nde Alman Edebiyatı, Gazetecilik ve İsim Bilimi, daha sonra da Prof. Timm Rautert danışmanlığında Leipzig Görsel Sanatlar Akademisi’nde Fotoğrafçılık eğitimi aldı. Kapsamlı fotoğraf ve metin serilerinden video ve seyahat günlüklerine uzanan çalışmalarında Johne metinsel ve görsel kaynakları sürekli birbirine bağlar. Sanatçının çalışmaları, aralarında en son Hans und Charlotte Krull Stiftung tarafından yayınlanan “47 Faults Between Calais and Idomeni”, 2018 bulunan, monograflar ve sanatçı kitapları ile tamamlanır.

Johne’un çalışmaları yakın zamanda Camera Austria (Graz), Riga Uluslararası Çağdaş Sanat Bienali, Hamburg Fotoğrafçılık Trienali; Berlinische Galerie (Berlin), mumok (Viyana), Hiroshima MoCA (Hiroshima), Pinakothek der Moderne (Münih), Neuer Berliner Kunstverein (NBK)(Berlin), KW Institute for Contemporary Art (Berlin)’de gösterildi. Sanatçının işleri Bundeskunstsammlung, the Museum Folkwang Essen, Centre Pompidou ve the Sprengel Museum Hannover gibi uluslararası koleksiyonlarda bulunmaktadır.

svenjohne.de


Eylül 2018 – Şubat 2019

Birgit Auf der Lauer & Caspar Pauli

2011 yılında Berlin’deki sanat okullarından mezun olan Birgit Auf der Lauer ve Caspar Pauli çalışmalarını sanatçı ikilisi olarak sürdürüyor ve çeşitli projelerde farklı iş birlikleri yapmaya devam ediyor.

Berlin Neukölln’deki yakın muhitleri ve kültürel çeşitliliğe sahip çevreleri üretimleri için çıkış noktaları oluştururken, sanatçıları bazen farklı şehirlere veya ülkelere araştırma gezilerine, bazen de komşu kaldırımlardan birkaç adımlık mesafelere yönlendiriyor.

Birgit ve Caspar çeşitli insanlarla, meslektaşları ve aileleriyle geçmişleri, inançları, aidiyetleri, ülkeleri ve kimlikleri, kişisel dönüm noktaları ve çalkantıları hakkında uzun konuşmalar yaptıktan sonra, hikâyeler arasında dolaşıp bir anlatım biçimi arayarak yerleştirme, performans ve video formlarında işler üretiyorlar.

varsityofmaneuvers.org

Similar Posts