
- Bu etkinlik geçti.
Acının İki Yüzü / Du Rûyên Êşê
16/05/2014 @ 08:00 - 08/06/2014 @ 17:00

16 Mayıs – 8 Haziran 2014
Fotoğraflar: Kamuran Erkaçmaz
Küratör: Hüseyin Karabey
Sergi Tasarımı: Sera Dink
Editörler: Fatmagül Ökten, Metin Aksoy, Şeyda Direnci
Acının İki Yüzü, genç bir fotoğrafçının 7 ayda 70’e yakın il ve 100’e yakın ilçede dolaşıp topladığı hikâyeleri bir araya getiriyor. Bunlar, 30 yıldır süren savaşta evladını kaybetmiş ailelerin hikâyeleri. Kamuran Erkaçmaz’ın çektiği fotoğraflar ve videolarda, savaşın gerçek kaybedenleriyle yüz yüze geliyoruz; bu memleketin yoksul halkıyla. Şairin dizelerine karşılık geliyor halleri: “Açlığın dili olmaz / Fakirliğin vatanı”. Onları ortaklaştıran sadece yoksulluk değil barışa duydukları özlem aynı zamanda. Yüreklerindeki kahreden acıya rağmen nefretten eser yok kameraya bakan gözlerinde.
Küratörlüğünü Hüseyin Karabey’in üstlendiği sergide onlarca hikâyeden seçilen fotoğraflar, ses kayıtları, videolar ve kayıpların kişisel eşyaları yer alacak.
Acının İki Yüzü, Türkiye’nin ortak gözyaşları ve vicdanıdır. Uzun yıllar bize tam tersini dayatmaya çalışsalar da halkların sessiz çığlıklarıyla, barışa olan özlemleridir.
16 Gulan – 8 Hezîran 2014
Vebûn: 16 Gulan Înê, 18:30
Wêne: Kamuran Erkaçmaz
Kurator: Hüseyin Karabey
Sêwiran: Sera Dink
Edîtor: Fatmagül Ökten, Metin Aksoy, Şeyda Direnci
Du Rûyên Êşê, wênekêşekî ciwan di 7 mehanda nezîkî 70 bajarî û nêzîkî 100 navçeyî geriya û çîrokanên ku berhev kiribû pêşkêşî we dike. Ev çîrok, çîrokên malbatên ewladên xwe şerê ku 30 sale berdewam dike de winda kirin e. Wêne û videoyên ku Kamuran Erkaçmaz kişandiye de em bi kesên ku di şer de raste rast windakirine û bi kesên feqîr û fiqareyan re hevrû dibin. Wekî di hevokên şaaîr de jî tê dîtin “Zimanê birçîbûne tune/ Welatê feqîrîyê jî”. Hevpariya malbatan bi tenê feqîrî nîne, wekhevîya wan a heri mezin hêvîya aştîxwazîyê ye . Wekî êşa û qehra ku dilê wan de ye, di çavên wan ên ku li kamerayê dinhêrin de tu nefret nayê dîtin.
Pêşengeha ku Kuratoruya wê Hüseyin Karabey dike de ji gelek malbatên ku êşa şer dîtine wêne, deng, video û eşyayên tayîbet cih digre.
Dû Rûyên Êşê hêstir û wicdana Tirkiyê hevpar e. Bi salan e ku beravaşîya vê yekî dixwazin bi me bime bidin qebulkirin, lê qêrîna gelên bêdeng, hêvîya aştiya herî mezin e.