
- Bu etkinlik geçti.
Buruk Şeyler: Kitap Tanıtımı, Panel ve Film Gösterimi
30/06/2018 @ 16:00 - 01/07/2018 @ 19:00
Tarih: 30 Haziran 2018 – 1 Temmuz 2018
bi’bak
Küreselleşme çağında uluslararası emek göçü, ayrı kalmış aile üyeleri arasındaki iletişimin coğrafi mesafelere rağmen korunmaya çalışıldığı, yeni ulusötesi aile modelleri yaratıyor. BURUK ŞEYLER 1960’lardan günümüze “ulusötesi aile” olgusunun etrafındaki görüşlerin ve tartışmaların izini sürüyor. İstanbul’daki sergiye eş̧ zamanlı yayımlanan ve sergiyle aynı ismi taşıyan kitapta konuyu disiplinlerarası bir perspektiften inceleyen akademik ve edebi metinler, mülâkatlar, şarkı sözleri ve fotoğraflar derleniyor. Serginin son günlerine denk gelen etkinlik programında kitap tanıtımı, panel ve film gösterimi yer alacak.
30 Haziran Cumartesi, 16:00 – Kitap Tanıtımı ve Panel
Açılış Konuşması: Malve Lippmann ve Can Sungu (bi’bak’ın kurucuları ve sergi kuratörleri), İngilizce ve Türkçe
Konuşma: Dr. Ayşe Akalın (İstanbul Teknik Üniversitesi, Sosyoloji), İngilizce
Okuma: Ok-Hee Jeong (Yazar), Almanca, İngilizce altyazılı
Panel: Ayşe Akalın, Ok-Hee Jeong, Malve Lippmann, Moderatör: Maike Suhr (Bitter Things kitabının editörü), İngilizce
Kapanış ve kokteyl
Ayşe Akalın İstanbul Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde doçent. Araştırmalarında toplumsal cinsiyet ve göç konularına odaklanıyor. Doktora tezini Türkiye’deki göçmen ev işçileri üzerine yazdı.
Ok-Hee Jeong Güney Kore’de doğdu ve sekiz yaşında Almanya’ya taşındı. Sanat ve Kore Çalışmaları alanlarında eğitimini tamamladı. Berlin’de gazeteci, yönetmen ve yazar olarak çalışıyor.
Malve Lippmann bi’bak‘ın kurucu ortağı ve Buruk Şeyler sergisinin sanat direktörü.
1 Temmuz Pazar, 19:00 – Film Gösterimi
Film gösteriminden sonra Can Sungu moderatörlüğünde, yönetmenlerle Türkçe soru-cevap olacaktır.
Hastabakıcı / Abigail (Soner Sert, Türkiye, 2017, 17 dk.) Orijinali İngilizce, Türkçe ve Rusça altyazılı. Rusya’dan Türkiye’ye göç eden Anna, geçimini yaşlı bir kadına bakarak kazanmaktadır. Geride bıraktığı çocuklarına bakabilmek için bu işe çok ihtiyacı vardır. Film Türkiye’de, ev işlerinde çalışan göçmen işçilerin durumunu gösteriyor.
Soner Sert lisansını Mimar Sinan Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölümü’nde, yüksek lisansını ise Dokuz Eylül Üniversitesi Film Tasarımı Bölümü’nde tamamladı. Hastabakıcı / Abigail, Kısa-ca 7. Uluslararası Öğrenci Filmleri Festivali’nde en iyi film ödülünü aldı.
Ağustos’u Beklemek (Teodora Ana Mihai, Belçika, 2014, 88 dk.) İngilizce altyazılı. Yakında 15 yaşına girecek olan Georgiana altı kardeşine bakmaktadır. Anneleri İtalya’da çalışırken yedi çocuk beraber Romanya’da yaşar. En büyük ablaları yemek ve temizlik yapıp aynı zamanda okula gitmeye vakit bulmaya çalışır. Ağustos ayında anneleri dönecektir. Çocuklar bu ânı beklemekte ve her Skype görüşmesinde annelerini daha çok özlemektedir.
Teodora Ana Mihai 1981 yılında Bükreş, Romanya’da doğdu. Nikolay Çavuşesku diktatörlüğü döneminde, annesi ve babası kızlarını alamadan ülkeyi terk eder. Bir yıl sonra onu da Belçika’ya getirirler. Eğitimini New York’taki Sarah Lawrence College’da tamamlar. Ağustos’u Beklemek birçok festivalde gösterildi ve ödüller aldı.
bi’bak (Türkçe: bir bak) ulusötesi anlatılara, göçe, global hareketliliğe ve bunların estetik boyutlarına odaklanan, Berlin merkezli kâr amacı gütmeyen bir dernek ve proje mekânıdır. Sanat, sosyal bilimler ve kentsel mekânın kesiştikleri yerde konumlanan bi’bak programı, film gösterimlerine, sergilere, sunumlara, atölyelere ve kültürlerarası gastronomi etkinliklerine yer vermektedir. bi’bak’ın Sıla Yolu – Türkiye Tatili Yolu ve Otoban Hikayeleri adlı projesi 2017 yılında Depo’da sergilenmiştir.
Archive Berlin ve DOMiD – Almanya’ya Göçün Dokümantasyonu Merkezi ve Müzesi’nin ortaklığıyla.
Bu proje Berlin Senatosu Kültürel İşler Birimi tarafından fonlanmış ve Goethe Institut İstanbul tarafından desteklenmiştir.