Yükleniyor Etkinlikler
  • Bu etkinlik geçti.

« All Etkinlikler

Çanakkale Bienali: Koordinatlar 40°9′0″N-26°24′0″E

14/02/2015 @ 11:00 - 08/03/2015 @ 17:00

13 Şubat – 8 Mart 2015

DEPO‘da İstanbul izleyicisiyle buluşacak ÇANAKKALE BİENALİ: Koordinatlar, 3. ve 4. Uluslararası Çanakkale Bienalleri’nin açtığı kavramsal çerçeveden hareketle, Çanakkale kentinin sosyal ve kültürel dokusunu belirleyen tarihsel belleğini ele alıyor. Sergi militarizm, mitolojiler ve mikro-makro anlatılar, tarihin anıtlaştırılması gibi evrensel olguları, Çanakkale’nin özgün bağlamından hareketle irdeleyen yapıtları bir araya getiriyor.

Sanatçılar: Nikita Alexeev (Moskova), Nigol Bezjian (Beyrut), Klaus vom Bruch (Berlin), Ayşe Erkmen (Berlin-İstanbul), Aladdin Garunov (Moskova), Jakob Gautel (Paris), Güven İncirlioğlu (İzmir), Grigor Khachatryan (Erivan), Komet (İstanbul), Sıtkı Kösemen (İstanbul), Ulrike Rosenbach (Düseldorf), Viron Erol Vert (Berlin-İstanbul), Yeni Anıt (Mardin-İstanbul), Ani Setyan (İstanbul), Hakan Kırdar (İzmir)

Küratöryel Ekip: Beral Madra (Genel Sanat Yönetmeni), Seyhan Boztepe (Bienal Direktörü), Deniz Erbaş (Kurumsal Küratör)

Uluslararası Çanakkale Bienali için ilk günden bu yana seçilen kavramsal çerçeveler ülke, bölge ve dünyaya ilişkin siyasal, toplumsal, kültürel gerçekler ve sorunları irdeleyerek sanat üretimleri yoluyla yorumlayan ve eleştiren bir temelden besleniyor. Sivil toplumu, sanat ve kültür kurumlarını, üniversiteleri sanatçılarla işbirliğine davet ederek, karşılıklı etkileşim ve iletişim ortamı yaratmak ve Çanakkale’yi küresel sanat ve kültür alanının iletişim ağları içine konumlandırmak ilkelerini benimseyen Uluslararası Çanakkale Bienali, Akdeniz havzası ile Avrupa ve Ortadoğu coğrafyalarının kesişim noktasında konumlanan Çanakkale kentini, çağdaş̧ sanatın üretim, izlenme ve algılanması için uluslararası bir merkeze dönüştürmeyi amaçlıyor.

Uluslararası Çanakkale Bienali, CABININ-Çanakkale Bienali İnisiyatifi tarafından, Çanakkale Belediyesi’nin destekleriyle hayata geçiriliyor. Çanakkale’nin tarihsel ve kültürel anlam taşıyan Eski Ermeni Kilisesi, Korfmann Kütüphanesi, Yahudi (Palamut) Depoları, Çimenlik Kalesi, Vitalis Evi, Er Hamamı  gibi binalarında ve kent halkının yoğunlaştığı Kordon ve İskele bölgesi ve Halk Bahçesi gibi kamusal alanlarda gerçekleştirilen bienal, günümüz sanatının ilişkisel estetik söylemini  yansıtan “kamusal alanda çağdaş sanat” olgusunu başarıyla hayata geçiriyor. Bu özelliği, Çanakkale Bienali’ni İstanbul izleyicisinin dikkatine sunma önerisini getiren Depo’nun kuruluşundan bugüne sunduğu sergiler ve etkinliklerin söylem, içerik ve biçimiyle de örtüşüyor. 

Çanakkale, Troya ile başlayan ve 1. Dünya Savaşı’nın ilk yıllarında gerçekleşen ve yarım milyon insanın ölümüyle sonuçlanan Gelibolu Savaşları’na uzanan bir büyük anlatıyla, “savaş görüngüsü”yle anılan bir kenttir. 1. Dünya Savaşı’nın 100 yılında tüm dünyada hatırlandığı 2014 yılında düzenlenen 4. Uluslararası Çanakkale Bienali, çeşitli ideolojiler doğrultusunda “savaşı efsaneleştiren ve kutsallaştıran” büyük anlatıya günümüzdeki savaşların yarattığı sorunlar açısından eleştirel bakış açıları getiren sanatsal ve düşünsel bir alan açmayı; kentin bienali her yönüyle destekleyen güçlü sivil toplumunun ve yerel yönetiminin “barış kültürü ve özgürlük” ortak görüşünü ulusal ve uluslararası bağlamlarda görünür ve duyulur kılmayı hedefledi. Uluslararası Çanakkale Bienali’nin sürecine bakıldığında da, bu izleğin, bienal kapsamında şehre gelip üretim yapan tüm sanatçıların üretimlerini bir biçimde esinlediği ve etkilediği görülüyor.

13 Şubat – 8 Mart tarihleri arasında DEPO’da İstanbul izleyicisine sunulacak seçki, son iki Uluslararası Çanakkale Bienali’nin kavramsal çerçevesi ışığında kente bakarak, farklı malzemeler ve kavramlarla Çanakkale’nin özgün mitolojiler ve klişeler külliyatını irdeleyen uluslararası sanatçıların  yapıtlarını bir araya getiriyor. Sergide yer alan yapıtlar, antik çağlardan bugüne Çanakkale ile özdeşleşmiş tarihsel ve kültürel sembollerden, ülke ve bölge coğrafyasına yayılan mikro ve makro anlatılara kadar geniş bir perspektifte militarizm ve tarih yazımına odaklanıyor.

Destekçiler: Anadolu Kültür, Açık Toplum Vakfı, ÇATKAV (Çanakkale Tarih ve Kültür Vakfı), Çanakkale Belediyesi, İ.Ü. Engelsiz Bilgi Merkezi, Avantgarde Collection

www.canakkalebienali.com 

Detaylar

Başlangıç:
14/02/2015 @ 11:00
Bitiş:
08/03/2015 @ 17:00
Etkinlik Kategori:

Mekan

Depo İstanbul
DEPO / Tütün Deposu Lüleci Hendek Caddesi No.12 Tophane
İstanbul, 34425 Turkey
Telefon:
+90 (212) 292 39 56 - 57