Yükleniyor Etkinlikler
  • Bu etkinlik geçti.

« All Etkinlikler

Geniş Açı – Dergiden Proje Ofisine

18/10/2018 - 07/11/2018

18 Ekim – 7 Kasım 2018

Depo, bugüne kadar yaptığı projelerden bir seçki ve farklı formatlardan oluşan konuşmalar dizisiyle Geniş Açı Proje Ofisi’ni [GAPO] ağırlıyor. Geniş Açı Fotoğraf Sanatı Dergisi’nin on yıllık birikiminin ardından 2007 yılında hayata geçen GAPO, dergi süreciyle birlikte yirmi yılı aşkın bir zamandır Türkiye’de fotoğrafla ilgili alternatif bir platform yaratmaya çalışıyor. Düzenlediği veya yürütücülüğünü üstlendiği kısa, orta veya uzun döneme yayılan atölye çalışmaları; yeni yeteneklerin önünü açmayı hedefleyen keşif projeleri; alternatif eğitim modelleri olarak da bakılabilecek, yeni/ortak iş üretimine odaklı, Türkiye’den ve yurt dışından kurumlarla işbirlikleri ve farklı alanlardan değerlendiricilerin yer aldığı geniş katılımlı portfolyo değerlendirmeleriyle hem fotoğrafçıların kapasitelerini geliştirmelerine hem de yeni üretimlere yol açan bir düşünce ve paylaşım ortamı yaratıyor.

“Geniş Açı – Dergiden Proje Ofisine” kapsamında GAPO’nun geçmişte yaptığı ama İstanbul’da hiç gösterilmeyen “Visual Narratives: European Borderlines” sergisi ve “Emerging Photography from Turkey” projeksiyonu ile sadece çeperdeki kültür merkezlerinde gösterilen “Mahalle” sergisi Depo’nun birinci katında gösterilecek. Aynı zamanda mekânın bir bölümü de Geniş Açı Fotoğraf Sanatı Dergisi’nin tüm sayıları, GAPO’nun çeşitli projelerinde ve atölyelerinde üretilen yayınlar, GAPO ekibinin yurt içi ve yurt dışı yayınlar için kaleme aldıkları yazılar ve GAPO’nun çeşitli etkinliklerinin afiş, çıktı ve fotoğraflarını bir araya getiren bir okuma alanına dönüştürülecek.

Bu okuma alanı, sergi süresince çarşamba günleri öğleden sonraları, işlerini göstermek/fikir almak/tartışmak isteyenler ile GAPO ekibini de bir araya getirecek. Ayrıca bu üç haftalık süreçte, farklı formatlardaki konuşmalar ve sunumlar aracılığıyla da fotoğraf üzerine tartışılacak ve paylaşımlarda bulunulacak -ileride de devam etmesi planlanan- bir etkinlikler dizisi gerçekleştirilecek.

Mahalle
GAPO’nun 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti’nin Taşınabilir Sanat programı kapsamında, “Mahallenizi nasıl bilirdiniz?” gibi basit bir sorudan yola çıkarak İstanbul’un farklı mahallelerinde yaşayan altı fotoğrafçıyı, yaşadıkları semtlerdeki mahalle kavramını, sosyal unsurlarıyla sınırlı kalmayıp mimari ve kentleşme gibi fiziksel boyutlarıyla da fotografik açıdan sorgulamaya davet ettiği “Mahalle”, 2009’da Tuzla, Kartal ve Eyüp’teki kültür merkezlerinde sergilendikten yaklaşık on yıl sonra ilk kez merkezde izleyicilerin karşısına çıkıyor. Üstelik yine İstanbul’un farklı mahallelerinde yaşayan onu aşkın fotoğrafçının 15 gün gibi kısa bir sürede ürettikleri yeni işler ve 2009’da serginin izlenime sunulduğu üç ilçede yaşayan mahallelilerle yapılan atölye çalışmalarında üretilen işlerden bir seçkiyle genişlemiş olarak.

Visual Narratives: European Borderlines
Depo’da İstanbullu izleyicilerin karşısına ilk kez çıkacak bir başka proje ise GAPO’nun 2011-2012 yıllarında Avrupa’nın göreceli olarak diğer köşelerini oluşturan İzlanda, Letonya ve Portekiz’den üç kurumla ortak olarak gerçekleştirdiği ve bu ülkelerde yaşayan 12 genç fotoğrafçıyı bir araya getiren “Visual Narratives: European Borderlines”. Avrupa’nın sınırlarındaki ülkelerde yaşayan insanların görsel hikâyelerini toplamak için fiziksel ve kültürel sınırlardan geçen bu 12 fotoğrafçının “sınır” teması üzerine hem kendi ülkelerinde hem de bir diğer proje ülkesinde çalışarak ürettiği serileri bir araya getiren sergi, Bursa ve Diyarbakır’dan sonra ilk kez İstanbullu izleyicilerin karşısına çıkıyor.

Emerging Photography from Turkey
İtalya’nın Reggio Emilia şehrinde düzenlenen Fotografia Europea festivali için GAPO’nun 2009’da İtalyan küratör Laura Serani’yle birlikte hazırladığı “Emerging Photography from Turkey”, o dönem güncel fotografik pratikleriyle öne çıkan Türkiyeli beş fotoğrafçının işlerini bir araya getiren yaklaşık 20 dakikalık bir projeksiyon. Ses/müzik kurgusunu Okay Karadayılar’ın yaptığı projeksiyon da Türkiye’de ilk kez bir sergi kapsamında izlenime sunuluyor.

Konuşmalar dizisi
“Geniş Açı – Dergiden Proje Ofisine” kapsamındaki etkinlikler dizisinin en önemli ayaklarından biri de Çarşamba ve Cumartesi günleri gerçekleştirilecek olan konuşmalar dizisi olacak. İlerleyen zamanlarda da devam etmesi düşünülerek birbirinden farklı formatlarda düzenlenen konuşmalar, Türkiye’de fotoğraf kullanılarak üretilen sanat alanında daha sağlıklı ve geniş kapsamlı bir diyalog ortamı geliştirilmesini de amaçlıyor.

20 Ekim Cumartesi saat 17:00’de, eleştirmen/küratör Ezgi Bakçay’ın moderatörlüğü ve hem 2009 tarihli “Mahalle” projesindeki hem de Depo için hazırlanan genişletilmiş versiyonundaki sanatçıların katılımıyla, İstanbul’daki mahalle olgusunu masaya yatıran ve sergilenen işleri irdeleyen bir panel gerçekleştirilecek.

24 Ekim Çarşamba saat 18:30’da, Geniş Açı’nın toplam dört edisyonunu gerçekleştirdiği Genç Soluklar projesinde yer almış fotoğrafçıları çalışmalarını, yöntemlerini ve hayata bakışlarını merak ettikleri yeni soluklar ile bir araya getirmeyi hedefleyen ‘Soluklararası’nın ilk söyleşisinde, Genç Soluklar’ın 2004 edisyonundan Ali Taptık, Kıvılcım Güngörün’ü konuk edecek.

27 Ekim Cumartesi saat 17:00’de, açtığı bir sergi, çıkardığı bir kitap ya da yaptığı bir projeyle gündemde olan bir ismi hem o iş hem de o güne kadar yaptığı diğer işler bağlamında konuşmaya davet edecek ‘Bugünden Düne’ başlıklı sanatçı sunumlarının ilk konuğu, şu sıralar Daire Sanat’ta açık olan ‘Tersine Dünya’ sergisiyle gündemde olan Osman Bozkurt olacak.

31 Ekim Çarşamba saat 18:30’da, bir süredir sessizliğe bürünen ve hali hazırda neler üzerinde çalıştığı merak edilen isimlerin davet edileceği ‘Şimdilerde ne yapıyor’ başlıklı sanatçı konuşmalarının ilkinde Emine Ceylan, dünden bugüne sanat pratiği ve son zamanlarda üzerinde çalıştığı işler üzerine bir konuşma yapacak.

3 Kasım Cumartesi saat 17:00’de, fotoğraf ve güncel sanat alanlarından sanatçıları bir araya getirecek ‘Muğlak Sınırlar’ başlıklı söyleşilerin ilkinde Ege Kanar ve Yasemin Özcan, birbirlerinin işleri hakkında sohbet ederken günümüzdeki fotoğraf üretimi ve kullanımındaki muğlak sınırlar üzerine de fikir alışverişinde bulunacaklar.

7 Kasım Çarşamba saat 18:30’da, GAPO’nun bugüne kadar yaptığı projeler üzerinden bir sunum ve soru-cevaplardan oluşan Kapanış Buluşması ile etkinlikler sona erecek.

Detaylar

Başlangıç:
18/10/2018
Bitiş:
07/11/2018
Etkinlik Kategori: