Yükleniyor Etkinlikler
  • Bu etkinlik geçti.

« All Etkinlikler

Luys i Luso: Ermeni Müziği İçinde Sinematik bir Yolculuk

24/03/2017 @ 11:00 - 30/04/2017 @ 17:00

24 Mart – 30 Nisan 2017

Orijinal Müzik: Tigran Hamasyan
Seslendirenler: Tigran Hamasyan ve Erivan Devlet Oda Korosu
Film ve Kurgu: Emily Mkrtichian ve Alex Igidbashian
Animasyon ve Ses Tasarımı: Studio Ondé – Clément Destephen, Natalia Sookias ve Jacques-André Dupont

Ses Post-Prodüksiyonu: Ksenija Ladic
Prodüktör: Emily Mkrtichian
Teknik Yönetmen: Natalia Sookias

Luys i Luso, 35 dakikalık, 3 kanallı bir ses-görüntü enstalasyonu. İzleyicinin etrafını çevreleyen, toplam uzunluğu 15 metreye yakın, 3 gerçek büyüklükte ekrandan oluşuyor. İzleyicisini yolculuğun ve müziğin içine çekmek için projeksiyon, animasyon ve ses tasarımı kullanan enstalasyon, tamamen bedensel bir deneyim sunarken, izleyiciyi sergi mekânının dışında bir yere taşıyor.

Ermenileri Osmanlı Türkiyesi’ndeki memleketlerinden zorla çıkaran soykırımdan 100 yıl sonra, 2015’te genç bir Ermeni müzisyen bu topraklara bir ses yolculuğuna çıktı. Bu müzikal yolculuk, caz dehası Tigran Hamasyan’ın, 5. – 20. yüzyıllar Ermeni dinsel müziklerini piyano ve vokal için yeniden düzenlediği, Luys i Luso projesinin bir parçasıydı. Hamasyan, Erivan Devlet Oda Korosu’yla birlikte 3.000 km.’den fazla yol kat ederek, 3 ülkede 12 konser verdi. Seyahatin vizyonu, bu kiliseler ve topraklara, ses ve müzik yoluyla yeni bir soluk getirmekti.

Ermeni Amerikalı sinemacılar Emily Mkrtichian ve Alex Igidbashian, Hamasyan’a ve koroya tur süresince eşlik ederek, gittikleri yerleri ve konserleri kaydettiler. Daha sonra, Berlin merkezli Studio Ondé ve Hamasyan işbirliğinde, topladıkları görüntüler ve ses kayıtlarından bir enstalasyon ürettiler. Enstalasyon, bu özel performansların görsel ve duyusal deneyimini, mekânları Luys i Luso turunun dijital yeniden canlandırmalarına dönüştüren projeksiyon teknolojileri, ses tasarımı ve animasyonlar kullanarak, yeniden tasarlıyor.

Ziyaretçiler, Hamasyan’ın performanslarının gücünü ve her birinin ortamını, sanki zamanda yolculuk ederek o yerlere gitmişcesine görme, duyma ve hissetme şansını bulacaklar.

“Bu proje, Tigran’ın 2015’te tarihî Ermenistan’da yaptığı turun ardından ortaya çıkan bir sorudan doğdu. Ani harabelerinde, orada 1000 yıldan sonra gerçekleşen ilk konseri, kutsal Ermeni müziğinin seslendirilişini izleme deneyimini insanlarla nasıl paylaşabiliriz? Tigran’ın piyanosunu ve koronun sesini, Akhtamar manastırı duvarlarında ve Van Gölü üzerinde yankılanırken duymanın nasıl bir his olduğunu size nasıl anlatabilirim? Yaratıcı ve yenilikçi davranmamız gerekiyordu.” Emily Mkrtichian

Emily Mkrtichian ve Alex Igidbashian, tarih, bellek ve mekân temalarını belgesel yoluyla inceleyen Ermeni-Amerikalı sinemacılar. Ortaklaşa ürettikleri filmler dünyanın çeşitli yerlerindeki festivallerde ve Avrupa’da belli başlı TV kanallarında gösterildi. Emily ve Alex Ermenistan’da tanıştıktan sonra, bellek ve görüntüyü kullanarak mekânları araştırdıkları filmlerinde işbirliği yapmaya başladılar. En son Traversed isimli, geçmiş, bugün ve geleceğin Ermenistan’da nasıl çarpıştığı hakkındaki son derece görsel, yaratıcı belgesel filmlerinin post-prodüksiyonunu tamamladılar. İkinci ortak filmleri olan Luys i Luso iki sinemacıyı multi-medya enstalasyon ve performans alanlarına doğru yönlendirdi.

Ondé, Berlin merkezli genç, yaratıcı bir stüdyo. Sanatsal yaklaşımları, projeksiyon haritalandırma ve ses tasarımını, enstalasyon, performans ve video işlerinde skenografik bir unsur olarak kullanmaya dayanıyor. 2015’te Londra Royal Festival Hall’un orgu için bir projeksiyon haritalandırması üreterek, 1 saatlik müzik prodüksiyonunun skenografisini tasarladılar. İşleri Avusturya, Lübnan, İtalya, Ermenistan, Fransa, İsviçre, Almanya, İngiltere ve ABD’de gösterildi. Ondé, Clément Destephen, Natalia Sookias ve Jacques-André Dupont’tan oluşuyor.

www.studioonde.com

Panel: Luys i Luso – Ermeni Dinî Mekânları ve Müziği

21 Nisan Cuma
18:00 Emily Mkrtichian ve Alex Igidbashian – Luys i Luso filmi yönetmenleri
19:00 Aram Kerovpyan – müzisyen, müzikolog, Ermeni kilise müziği uzmanı

Luys i Luso, 5. – 20. yüzyıllar Ermeni dinsel müziklerini piyano ve vokal için yeniden düzenleyen, caz dehası Tigran Hamasyan’ın yaptığı müzikal yolculuğa dayanıyor. Hamasyan, Erivan Devlet Oda Korosu’yla birlikte 3.000 km.’den fazla yol kat ederek, Türkiye’deki bazı Ermeni kiliseleri de dahil, 3 ülkenin antik alanlarında 12 konser verdi.

Ermeni Amerikalı sinemacılar Emily Mkrtichian ve Alex Igidbashian, Hamasyan’a ve koroya tur süresince eşlik ederek, gittikleri yerleri ve konserleri kaydettiler. Daha sonra, Berlin merkezli Studio Ondé ve Hamasyan işbirliğinde, topladıkları görüntüler ve ses kayıtlarından bir enstalasyon ürettiler. Mkrtichian ve Igidbashian bu eserin yaratım sürecini anlatırken, Ermenistan ve Türkiye’deki eski Ermeni kutsal mekânlarında Hamasyan’la yaptıkları çekimlerden ve tarihi mimari içinde yeniden yorumlanmış dinî müziği dinlemenin dönüştürücü deneyiminin tekrar canlandırılmasında ve dünyaya sunulmasında yeni medyanın kullanımından bahsedecekler.

Genel olarak, dinî müzikler uzun bir tarihi süreç boyunca gelişerek, her biri müzikal ve simgesel bakımdan derli toplu, kendi içinde işlevi ve anlamı belirli, aktarımı “zaman” ve “sabır” gerektiren bir bütün oluştururlar. Paris’te, Ermeni kilise müziğinin daha geniş bir çevreye açılımına aracı olmuş, Hamasyan’a bu müzik hakkında danışmanlık yapmış müzikolog Aram Kerovpyan sunumunda bu zengin geleneğin aktarımı ve dönüşümü üzerine konuşacak.

Panelde Mkrtichian ve Igidbashian İngilizce konuşacaklar, ardından Türkçe özet çeviri yapılacak. Kerovpyan sunumunu Türkçe yapacak.

Basın

24.4.2017
Hamişden Sesler
Açık Radyo

21.4.2017
Ermeni dinî mekânları ve müziği paneli bu akşam
Agos

1.4.2017
Luys i Luso: A Cinematic Journey through Armenian Music
Cornucopia Magazine

24.3.2017
Tigran Hamasyan’la zamanda yolculuk
Agos

Detaylar

Başlangıç:
24/03/2017 @ 11:00
Bitiş:
30/04/2017 @ 17:00
Etkinlik Kategori:

Mekan

Depo İstanbul
DEPO / Tütün Deposu Lüleci Hendek Caddesi No.12 Tophane
İstanbul, 34425 Turkey
Telefon:
+90 (212) 292 39 56 - 57