Yükleniyor Etkinlikler
  • Bu etkinlik geçti.

« All Etkinlikler

Mohammad Zaza – Dünya mavidir, tıpkı bir portakal gibi

22/04/2016 @ 11:00 - 18/05/2016 @ 17:00

22 Nisan – 18 Mayıs 2016

Fransız gerçeküstücü yazar Paul Eluard’ın “Dünya mavidir, tıpkı bir portakal gibi” dizesi zihinlerimizi bütün dahili kısıtlamalardan özgür kılmamız yönünde bir davet gibidir. Bu kelimeler poetik imgeyi, alışıldık sınırların ötesine seyahat eden bilinçdışını içinde barındıran zihnin saf yaratısı olarak kabul eden düşünceyi yansıtır. Daha az bilinen bu bölgelerin seslerini dinlemek, algılarımızı genişletir ve görünür gerçekliklerimizin ardına saklanmış duyguları açığa çıkarır. Deneyimlere ve nesnelere karşı alternatif veya daha az geleneksel bir bakışı benimseyenler için imkânsız düşünce yoktur.

Mohammed Zaza’nın eserleri uzun zamandır yaratıcılık ve beceriklilik fikirlerini ele alıyor. İzleyiciyi, her bir resmin insanların gezindikleri farklı kişisel yollarla kesiştiği, anlatılmamış hikâyelerle dolu bir dünyayı didiklemeye itiyor. İlişki kurduğu doğa, insanlık ve tinsellik gibi konular yapıtlarının evrensel boyutunu oluşturuyor. Sanatsal açıdan sağlam bir temel ve güçlü bir kimliğe sahip olan Zaza, görsel deneyimin, önceden saptanmış kavramlar, fikirler ve kuralların önüne geçen yeni bir boyutunu izleyicisiyle paylaşmayı amaçlıyor.

Yaklaşık iki yıldır İstanbul’da yaşayan ve çalışan Mohammed Zaza eserlerinde uzun zamandır yaratıcılık ve beceriklilik fikirlerini ele alıyor. İzleyiciyi, her bir resmin insanların gezindikleri farklı kişisel yollarla kesiştiği, anlatılmamış hikâyelerle dolu bir dünyayı didiklemeye itiyor. İlişki kurduğu doğa, insanlık ve tinsellik gibi konular yapıtlarının evrensel boyutunu oluşturuyor. Sanatsal açıdan sağlam bir temel ve güçlü bir kimliğe sahip olan Zaza, görsel deneyimin, önceden saptanmış kavramlar, fikirler ve kuralların önüne geçen yeni bir boyutunu izleyicisiyle paylaşmayı amaçlıyor.

“Dünya karanlıktaydı, kasvet içinde sürünen elementlerin bir karışımı. Uyku vakti geldiğinde yerlerinde, hareketsiz pozisyona uygun tek yerde toplandılar. Sessiz hafif hareket eden vuruşları onları uyandırdı, böylece karınlarında var oluşu hissedebildiler.

Mesafe ya da mekân, doğum ya da ölüm hakkında fikirleri yoktu, çünkü düşünmek karanlık bir ıstırap içinde oturmaya benziyordu.

Sonra siyah bir yaratık, düz siyah yörüngesini izleyerek aşağıya, tam suyun içine düştü.

Ana karayı düşündü, bu yüzden mor kenarlı yıldız biçiminde bir ışık patladı, merkezinde yoğun bir parlaklıkla, tüm var oluşun üzerindeki hapsedilmiş sefillerin sırtlarına dokunana kadar yaklaştı.”

– Mohammad Zaza

Mohammad Zaza 1987’de Riyad’da doğdu. Sanatla içiçe bir ailede büyüdü, çok küçük yaşlarda resme başladı. Liseyi Suudi Arabistan’da bitirdikten sonra 2006’da memleketi Suriye’ye döndü ve Halep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne girdi. İlk kişisel sergisini 2008’de açtı. 2010’da mezun olduktan sonra 2012’ye kadar üniversitede asistan olarak çalıştı. Tuval resimlerinin yanı sıra illüstrasyon ve animasyon işleri de üretiyor.

29.4.2016

Sergi kapsamında düzenlenen bu panelde İstanbul’da yaşayan ve çeşitli alanlarda üreten Suriyeli sanatçılar, kendi işlerini, maruz kaldıkları zorunlu göç bağlamında anlatacaklar. İstanbul’da ve daha genel olarak yurt dışında üretimin ve işbirliğinin olasılıkları ve izleyiciye ulaşmadaki zorluklar tartışmanın ana başlıklarını oluşturacak.

Arapça-Türkçe, Arapça-İngilizce çeviri yapılacaktır.

Katılımcılar:
Khaled Akil farklı ülkelerde sergiler düzenlemiş İstanbul’da yaşayan Suriyeli fotoğrafçı.
Bilal Aliriza belgesel film yapımcısı. İstanbul’daki Ortadoğulu sanatçıların ağ iletişimini amaçlayan Selam Platformu’nun kurucularından.
Adnan Jetto 2007’den beri video sanatı ve kısa filmler üzerine çalışan Suriyeli sanatçı. Halen Suriye’de belgesel çekiyor.
Ali Safar Suriye’deki medya kuruluşlarında çalışan yazar ve eleştirmen. Tiyatro üzerine eğitim almış olan Safar şu anda belgesel yönetmenliği yapıyor.
Burcu Yılmaz ve Fatih Gençkal Uluslararası “Dünyada Bir Köşe” sahne sanatları festivali temsilcileri

Basın

20.4.2016
Hayal gücünüzle temasa geçmeye davet eden bir sergi: “Dünya mavidir, tıpkı bir portakal gibi”
Bant mag

19.4.2016
Suriyeli sanatçı ‘insanlığı’ anlattı
Hürriyet

Detaylar

Başlangıç:
22/04/2016 @ 11:00
Bitiş:
18/05/2016 @ 17:00
Etkinlik Kategori:

Mekan

Depo İstanbul
DEPO / Tütün Deposu Lüleci Hendek Caddesi No.12 Tophane
İstanbul, 34425 Turkey
Telefon:
+90 (212) 292 39 56 - 57