
- Bu etkinlik geçti.
Şam Görsel Sanatlar Festivali
14/06/2013 @ 11:00 - 14/07/2013 @ 17:00

14 Haziran – 14 Temmuz 2013
Sergi, gösterim, performans, yuvarlak masa toplantısı, atölye çalışması
Küratörler: Charlotte Bank ve Delphine Leccas
Etkinlik Programı:
15 Haziran Cumartesi, 17:00 – 19:00
Yuvarlak masa
Sanatçı-aktivist: Dijital sanat çağında sosyal, politik ve kolektif pratikler
Roza El-Hassan / sanatçı ve Suriye Sesleri Kolektifi üyesi (Suriye/Macaristan)
Ghalia Elsrakbi ve Lauren Alexander / sanatçılar, Foundland Kolektifi temsilcileri (Suriye ve Cape Town/Hollanda)
Amina Menia / sanatçı (Cezayir)
Artıkişler Video Kolektifi (Türkiye)
Moderatör: Charlotte Bank / araştırmacı ve küratör
(Yuvarlak masa İngilizce yapılacaktır.)
16 Haziran Pazar, 12:00 – 17:00
Atölye Çalışması
İzleyicine nişan al: Bir silah olarak aktivist film
Soudade Kadaan / yönetmen (Suriye)
Lütfen katılımınızı associationin@gmail.com adresine e-posta ile bildiriniz.
(Atölye İngilizce ve Arapça yapılacaktır.)
16 Haziran Pazar, 21:00
Performans
Solucan Delikleri
Mazen Kerbaj (mürekkep ve solvent) ve Sharif Sehnaoui (akustik gitar)
Şam’da 2010 yılında başlayan Şam Görsel Sanatlar Festivali’nin amacı, Ortadoğu’daki çağdaş görsel pratiklere odaklanan buluşmalar ve tartışmalar için bir platform oluşturmak, Suriye’den ve komşu Arap ülkelerinden genç sanatçılarla, uluslararası sanatçılar arasında iletişime olanak yaratmaktı.
2011’de Suriye ayaklanmaları başlayınca festivalin formatı değişti ve göçebe bir hal aldı: Festivale 2012’de Uluslararası Rotterdam Film Festivali, Power Cut Middle East programı kapsamında yer vererek ev sahipliği yaptı. Sergi, gösterim, konuşma ve atölye çalışmalarından oluşan programıyla 2013 festivali ise DEPO İstanbul’da gerçekleşiyor. Programda yer alan bütün yapıtlar, Arap ülkeleri ve Türkiye’den sanatçılara açık, dijital sanat işleri çağrısı üzerine gönderilen başvurular arasından seçildi.
Bugün, 2013 festivalinin açılışının birkaç gün öncesinde Türkiye’nin her tarafında protestolar var. Kentte yaşayanları popüler bir buluşma alanından mahrum edecek yeni bir ‘imar’ projesine karşı başlatılan protesto, siyasal iktidarın küstahlığına itiraz eden daha geniş bir harekete ve yurttaşlık hakları üzerindeki baskıya karşı bir beyana dönüşmüş durumda. The New Yorker’da yayımlanan son makalesinde Orhan Pamuk, Taksim Meydanı’nı, kendi ailesinin 1950lerde kesilmekten kurtardığı yaşlı bir kestane ağacıyla karşılaştırıyor. Aile fertleri kesimi engellemek için sırayla nöbet tutmuş ve ağacı korumayı başarmıştır. Şimdi de İstanbul halkı, parkıyla beraber bir meydanı, taşıdığı ortak yaşam ve sosyal katılım anılarıyla birlikte savunuyor.
Arap dünyasında devam eden özgürlük ve yurttaşlık hakları mücadelelerinde olduğu gibi Türkiye’de de birçok sanatçı bu harekete dahil oldu. Şüphesiz bu durum, sanatçıların çalışmaları üzerinde de büyük tesir yaratacak.
Arap ülkelerinde, ayaklanmalar ve bunlara eşlik eden sorular, bölgedeki birçok sanatçının son dönem yapıtlarında iz bıraktı. Sosyal ve coğrafi kimlik ve roller için yeni tanımlama arayışları, aidiyetle ilgili yeni kavramlar türetme ihtiyacı ve sanatsal pratiğin içindeki insani deneyimi merkez almaya doğru genel bir yönelim, bu yeni üretimlerdeki belirgin temalar. Bu seneki festival için seçilen projelerin çoğu önemli sosyal meseleleri ele alıyor ve büyük kısmı da özel bir aktivist karakter taşıyor.
Bu genç, angaje ve heyecan verici sanat ortamından bir seçkiyi sunmaktan mutluluk duyuyor ve izleyicileri açılışı takip eden iki gün DEPO’da düzenlenecek yuvarlak masa toplantılarına, tartışmalara ve sonundaki deneysel görsel-işitsel performansa davet ediyoruz.
Şam Görsel Sanatlar Festivali, destekleri dolayısıyla sponsorlar Prens Claus Fonu, Danimarka Sanat Konseyi ve Agial Galeri Beyrut’a, hazırlık sürecindeki işbirliği ve bir ay sürecek sergi ve etkinliklere ev sahipliği için DEPO’ya teşekkür eder.
Küratörler: Charlotte Bank ve Delphine Leccas