- Bu etkinlik geçti.
SaturDox 2010-2011
27/11/2010 @ 11:00 - 14/05/2011 @ 17:00
27 Kasım 2010 – 14 Mayıs 2011
DOCUMENTARIST ve DEPO işbirliğiyle düzenlenen SaturDox / Belgesel Buluşmaları, yeni bir gösterim yılına daha başlıyor. Geçtiğimiz yıl beklenenin oldukça üzerinde bir ilgiyle karşılanan SaturDox, iki haftada bir cumartesi günleri Tütün Deposu’nda gerçekleştirilen film gösterimleri ve haftanın temasına uygun söyleşiler ile devam ediyor. SaturDox / Belgesel Buluşmaları’nın 6 aylık yeni programı, yine Türkiye’den güncel belgesellerin yanı sıra dünya belgesel sinemasının çarpıcı örneklerinden seçilerek hazırlandı.
Bu yılki program, Sırbistan üzerinden aşırı sağcı oluşumlara, İsveç üzerinden zehirli atıklara, Bulgaristan üzerinden nükleer refaha, Mumbay, Meksiko, New York ve Moskova’dan geçerek ise megakentlerdeki yaşam mücadelesine ışık tutuyor. Filmler, Hazar Denizi’nin ortasındaki petrol adasından, çöplerin sokaklara yığıldığı Kahire’ye, oradan da pek çok insanın daha yaşanılabilir bir hayat umuduyla Avrupa’ya iltica ettiği Türkiye’nin bir köyüne uzanıyor. Konular arasında, Novamed grevinde direnen kadınların, dünyanın dört bir yanında aşırı zor koşullarda çalışan işçilerin, 12 Eylül darbe idaresinin canına kıydığı Erdal Eren’in, 1938’de Dersim’de katledilen ya da Arjantin’deki askerî dikta döneminde ‘kaybolan’ binlerce insanın, hatta Ortadoğu’daki Yahudi ve Arapların tarihine ışık tutan Yafa portakalının hikâyesi de var.
*Gösterimler ücretsizdir.
**Söyleşiler Türkçe yapılacaktır.
27 Kasım 2010 – 19:00
Megakentler / Megacities
Michael Glawogger, Avusturya, 1998, 90′
Söyleşi : BİRAY KOLLUOĞLU (Boğaziçi Üniversitesi, Sosyoloji Bölümü)
Mumbay, Meksiko, New York ve Moskova. Bu dört şehrin sokaklarında, gece kulüplerinde, fabrikalarında, çöplüklerinde, tren istasyonlarında, restoranlarında hatta evlerin içinde süren kıyasıya yaşam mücadelesi. Her şehrin ritmi birbirinden farklı, oysa varoşlarda hayatta kalmaya çalışanlar için değişen bir şey yok. Filmin yönetmeni Glawogger, yer yer kurmacaya göz kırpan bir tarzla megakentleri anlatıyor.
11 Aralık 2010 – 19:00
Kızgın Kan / Heated Blood
Marko Mamuzic, Sırbistan, 2009, 52′
Söyleşi : OZAN ERÖZDEN (Yıldız Teknik Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler)
5 Ekim devrimi ve Milosevic rejiminin devrilmesinden yıllar sonra, Sırbistan hâlâ dünyanın geri kalanından büyük ölçüde soyutlanmış, sağcı partilerin giderek güç kazandığı bir ülke. 2000 yılından beri artan ve alenileşen aşırılıkları anlatan film, faşizm ve Neo-Nazizm gibi tehlikeli oluşumların yayılmasına dikkat çekiyor.
25 Aralık 2010 – 19:00
Sivrisinek Meselesi ve Diğer Hikayeler / The Mosquito Problem and Other Stories
Andrey Paounov, Bulgaristan, 2007, 100′
PANEL: Özgür Doğan (sinemacı), Zeynep Dadak (sinemacı), Yüksel Aksu (sinemacı), mod. Necati Sönmez (sinemacı)
Bulgaristan’daki bir kasabanın umut dolu vatandaşları, yepyeni bir yolculuğa çıkmak üzeredir. Kocaman paslı vinçler, yabancı yatırımcılar ve ponpon kızların neşeli tezahüratları müthiş bir nükleer geleceğin hayalini taşırken, kasaba halkını tek rahatsız eden dev sivrisineklerdir. Hayatları, meşum bir geçmiş, nükleer bir gelecek ve sivrisineklerde kesişen ve kaderleri birbirine mühürlenmiş karakterlerin öyküsü.
8 Ocak 2011 – 19:00
Zehirli Oyun Bahçesi / Toxic Playground
Lars Edman, İsveç, 2009, 70′
Söyleşi : ÜMİT ŞAHİN (Yeşiller Partisi)
23 yaşındaki İsveçli Lars, Şili’de sinema okurken, Cerro Chuno’daki yüzlerce çocuğun İsveç’ten, hem de kendi kasabasından gönderilen zehirli atıklar nedeniyle ağır hasta olduklarını öğreniyor. Lars, atıkları gönderen maden şirketinin çocukların başına gelenlerden sorumlu olup olmadığını anlamaya çalışırken, kendini zehirli atık ticareti, sorumluluk ve pişmanlık dolu bir öykünün içinde buluyor.
22 Ocak 2011 – 19:00
Yafa, Portakalın Otomatiği / Jaffa, The Orange’s Clockwork
Eyal Sivan, İsrail Fransa Belçika Almanya, 2009, 88′
Söyleşi : Filistin İçin İsrail’e Karşı Boykot Girişimi
Sivan’ın son belgeseli, yüzyıllarca tüm dünyada Yafa Portakalı olarak bilinen ünlü narenciyenin görsel tarihini anlatıyor. Yafa markasının görsel temsillerinin ayrıntılı bir okuması, Batılı oryantalizmin ‘kutsal topraklar’ ve ‘İsrail Devleti’ etrafında gelişen fantezilerinin bir çözümlemesini sunuyor. Portakalın tarihi, aynı zamanda bu toprakların da tarihi.
5 Şubat 2011 – 19:00
Kahire Çöplüğü / Cairo Garbage
Mikala Krogh, Danimarka, 2009, 55′
Söyleşi : SİBEL YARDIMCI (Mimar Sinan Üniversitesi, Sosyoloji Bölümü)
Kahire’nin bugünkü nüfusu yaklaşık 20 milyon. Çöpler sokaklara yığılıyor ve yığınlar giderek büyüyor. Pek çok fikir ileri sürülüyor, fakat kimse sorunun nasıl çözüleceğini bilmiyor. Hem çöplerle iç içe yaşayan Kahirelilere, hem de sorunu çözmek ve halka çöplerin nasıl toplanacağını öğretmek için İtalya’dan getirilen çöp imha uzmanlarına odaklanan film, Kahire’deki kent yaşamını çarpıcı şekilde yansıtıyor.
19 Şubat 2011 – 19:00
Miraz
Rodi Yüzbaşı, Türkiye, 2010, 52′
Söyleşi: NAZAN ÜSTÜNDAĞ (Boğaziçi Üniversitesi, Sosyoloji Bölümü)
Son yüzyıl içinde; Rus savaşı, Ermenilerin sürgün edilmesi, Geliye Zila, Ağrı Direnişi, son olarak bölgede süre giden savaş olmak üzere pek çok olayı yaşamış, hepsinden etkilenmiş bir köy. “Miraz”, umudu kaçak yollardan Avrupa’ya gitmekte bulan bir genç ile aynı şekilde Fransa’ya iltica etmiş çocuklarının bir gün geri döneceğini umut eden bir anne babanın bekleyişi hakkında.
5 Mart 2011 – 19:00
Bölge & Kadınlar Grevde
Güliz Sağlam, Feryal Saygılıgil, Türkiye, 2010, 40′ + 23′
Söyleşi: NECLA AKGÖKÇE (Feminist aktivist, Petrol İş Kadın dergisi), FİLİZ KARAKUŞ (Feminist aktivist, Sosyalist Feminist Kolektif)
“Bölge”, Türkiye’nin çeşitli serbest bölgelerinde çalışan kadın işçilerin çalışma koşullarına, deneyimlerine, yaşamla ilgili beklentilerine yer veriyor. Yalnızca bölgenin değil, kadın ve kadın işçi olmanın etrafını çepeçevre kuşattığı tel örgüleri de belirginleştiriyor. “Kadınlar Grevde” ise Antalya Serbest Bölgesi’nde Eylül 2006 ile Aralık 2007 arasında gerçekleşen Novamed grevinde direnen kadınların örgütlenme deneyimlerini, örgütlenmenin koşullarını ve hak arama mücadelelerini gözler önüne seriyor.
19 Mart 2011 – 19:00
Yakın Plan Kürtler
Yüksel Yavuz, Almanya, 2007, 104′
Söyleşi: ŞEBNEM KORUR FİNCANCI (Türkiye İnsan Hakları Vakfı)
Küçük Özgürlük ve Nisan Çocukları filmleriyle yakından tanıdığımız Yüksel Yavuz, belgeselinde kendi Almanya’ya göç hikâyesiyle Türkiye’deki güncel Kürt sorunu arasında bağlantı kuruyor. Hamburg’dan Stockholm’e, oradan da Türkiye’ye geçiyor ve yolculuğu Irak’ın kuzeyindeki Mahmur kampında sona eriyor. Yolculuğu boyunca farklı taraflarda yer alan insanlarla karşılaşıp diyalog kuruyor. Filminde siyasi gerçeklerle kişisel hayat öyküleri arasındaki ince çizgide yürüyüp birçok kritik soru ortaya atan yönetmenin ifadesiyle bu belgesel, Kürt ve Türk nüfusunu kucaklaştırma girişimidir.
2 Nisan 2011 – 19:00
Dersim 38
Çayan Demirel, Türkiye, 2006, 67′
Söyleşi: NURŞEN GÜRBOĞA (Marmara Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler)
1937-38 yıllarında Türkiye Cumhuriyeti’nin ulusdevlet anlayışını oturtmak istediği Dersim bölgesinde yaşananlar, tanıkların ve sanıkların gözünden 70 yıl sonra “sessiz bir çığlık” olarak karşımıza geliyor.
16 Nisan 2011 – 19:00
Kayıplarımız / Our Disappeared
Juan Mandelbaum, ABD, Arjantin, 2008, 99′
Söyleşi: MELTEM AHISKA (Boğaziçi Üniversitesi, Sosyoloji Bölümü)
Yönetmen Juan Mandelbaum, Google’da arama yaparken Arjantinli eski sevgilisi Patricia’nın 1970’lerdeki askerî dikta döneminde ‘kaybolan’ binlerce kişiden biri olduğunu öğrenir. Zamanın devrim hayalleri ve trajik kayıpların yası arasında bir yolculuğa çıkan Mandelbaum, etkileyici arşiv görüntülerinin de yardımıyla, dönemin enerjisini ve gerginliklerini de perdeye taşımayı başarıyor.
30 Nisan 2011 – 19:00
İşçinin Ölümü / Workingman’s Death
Michael Glawogger, Avusturya, Almanya, 2005, 122′
Söyleşi: AYŞE BUĞRA (Boğaziçi Üniversitesi, Atatürk Enstitüsü ve Sosyal Politika Forumu)
Ukrayna’daki kaçak madenciler, Pakistan’daki gemilerin teçhizatını söküp parçalara ayıran işçiler, Nijerya’daki kasaplar, Endonezya’daki kükürt madencileri ve Çin’deki çelik işçileri.. Teknolojinin baş tacı edilmesiyle neredeyse görünmez hale gelen “çalışan insan” portreleri. Avusturyalı yönetmen Michael Glawogger, binlerce yıllık bir var oluş düzenini, yüzyılımızdaki biçimiyle tanıklığımıza sunuyor.
14 Mayıs 2011 – 19:00
Petrol Taşları: Denizin Üzerindeki Şehir / Oil Rocks – City Above The Sea
Marc Wolfensberger, İsviçre, 2009, 52′
Söyleşi: M. ASIM KARAÖMERLİOĞLU (Boğaziçi Üniversitesi, Atatürk Enstitüsü )
Sovyetler Birliği devlet başkanı Stalin 1949’da Hazar Denizi’nin ortasında dünyanın ilk ve en büyük petrol adasını inşa ettirmişti. 60 yıl sonra bu Petrol Kenti 180 km uzunluğunda köprüleri ve yüzlerce platformuyla hâlâ Atlantis kıtası gibi. Dönemin siyah-beyaz arşiv filmleriyle günümüzü iç içe geçiren film, zamana karşı koyan bu kentin ve kimi sakinlerinin öyküsünü anlatıyor.
SaturDox gösterim programı Açık Toplum Vakfı tarafından desteklenmektedir.