Yükleniyor Etkinlikler
  • Bu etkinlik geçti.

« All Etkinlikler

SaturDox 2012-13

15/12/2012 @ 11:00 - 18/05/2013 @ 17:00

15 Aralık 2012 – 18 Mayıs 2013

2012-2013 Saturdox Programı

Beş Kırık Kamera

15 Aralık 2012, 19:00

Yönetmenler: Guy Davidi, Emad Burnat

İşgal Altındaki Filistin Toprakları, İsrail, Fransa, Hollanda, 2011, 90′

Söyleşi: NİCOLA SAAFİN (Filistin İçin İsrail’e Karşı Boykot Girişimi)

Kendi kendini yetiştirmiş bir kameraman olan Filistinli köylü Emad Burnat, 2005’te dördüncü oğlu Gibreel doğduğunda ilk kamerasını alır. Yaşadığı Bil’in isimli köyde bir tecrit bariyeri inşa edilmekte ve köylüler buna direnmektedir. Burnat, bu şiddet içermeyen direnişi ve oğlunun büyümesini filme çeker. Çok geçmeden bu olanlar, ailesinin ve kendisinin hayatını etkilemeye başlar. Olanları kaydeden kameralar arka arkaya İsrailli askerler tarafından kırılır ya da vurulur. Burnat’ın, İsrailli film yapımcısı Guy Davidi ile birlikte çektiği filmde, her kamera hem tarihin hem de onun hikâyesinin bir parçasını anlatır.

Ana Dilim Nerde?

29 Aralık 2012, 19:00

Yönetmen: Veli Kahraman

Türkiye, 2012, 61′

Söyleşi: NESRİN UÇARLAR (Siyaset bilimci)

Anadilinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu öğrenen ihtiyar Mustafa, çocuklarına öğretemediği bu dilin unutulmaya terk edilmesinden kendini sorumlu tutar. Geçirdiği rahatsızlık nedeniyle hayatının sonuna geldiği düşüncesiyle yüzleşmek zorunda kalırken, hafızasında kaldığı kadarıyla yitip giden dilini kaydetmeye karar verir. “Ana Dilim Nerde?” evde dahi kendi dilinde konuşmanın yasak olduğu yıllardan sonra artık gizli tutulamayacak olan “anadil” gerçeğini ve Türkiye’de resmî politikaların yarattığı kültürel travmanın orta sınıf bir aile üzerindeki etkilerini konu alıyor.

900 Gün

12 Ocak 2013, 19:00

Yönetmen: Jessica Gorter

Hollanda, 2011, 77′

Söyleşi: AYFER BARTU CANDAN (Boğaziçi Üniversitesi, Sosyoloji Bölümü)

“900 Gün”, İkinci Dünya Savaşı sırasındaki Leningrad Kuşatması üzerine bir film. Film, kişisel anlatıları otoritelerin sunduğu kahramanlık miti tarafından gölgelenen, kuşatmadan sağ çıkmış kimi insanların mücadelesinin duygusal bir portresini sunuyor. Bu kahramanlık miti, insanların yıllardır bahsetmelerinin bile yasak olduğu korkunç gerçeklerle acı verici bir zıtlık içindedir.

Beklemek

26 Ocak 2013, 19:00

Yönetmen: Bülent Öztürk

Türkiye, Belçika, 2012, 51′

Söyleşi: ÖZCAN YURDALAN (Fotoğrafçı ve yazar)

Filmde 2011’deki Van depreminde yıkılan evlerinin enkazı altında kalan çocuklarını çaresizce arayan 42 yaşındaki Sıddık’ı izliyoruz. Öte yanda yıkıntılar arasından hurda demir toplayarak geçimlerini sağlamaya çalışan iki yoksul çocuk, Atilla ve Eso ile tanışıyoruz… “Beklemek” Sıddık, Atilla ve Eso’nun depremden sonra ayakta kalma çabalarına ve gündelik yaşam mücadelelerine odaklanıyor. Bunu yaparken de tüm bölgenin ve yöre halkının bir panoramasını ortaya koymaya çalışıyor.

Bir Aylak Adam

9 Şubat 2013, 19:00

Yönetmen: Özgür Şeyben

Türkiye, 2012, 85′

Söyleşi: ‘Belgesel’den ‘kurmaca’ya: Yönetmenin katılımıyla yuvarlak masa

Mehmet Murat Özyurt, günlerini hiçbir şey yapmayarak geçiren bir adamdır. Sabahları evden çıkar alışveriş merkezlerinde vakit geçirir ve belirli bir amacı olmaksızın şehrin çeşitli mekânlarında dolaşır. Akşamları ise mutlaka bir sergi açılışına ya da bir film galasına katılarak hem arkadaşlarıyla bir kaç kadeh içki içme hem de sosyalleşme imkânı bulur. Bütün günleri birbirine benzeyen Mehmet Murat, kendisini bir modern zaman dervişi olarak görmektedir.

Aramilerin Dönüşü

23 Şubat 2013, 19:00

Yönetmen: Anja Reiß

Almanya, 2012, 60′

Söyleşi: TUMA ÇELİK (Avrupa Süryaniler Birligi -ESU- Türkiye sorumlusu ve SABRO gazetesi genel yayın yönetmeni)

“Tur Abdin” Suriye sınırından çok uzak olmayan Güneydoğu Türkiye’de yaşayan Aramilerin anavatanının adı. Hıristiyanların ilk yerleşim alanlarından biriydi ama bugün Hıristiyanlar çok küçük bir azınlık. Hıristiyan Aramilerin çoğu savaş, şiddet ve baskı yüzünden Almanya gibi ülkelere göçmek zorunda kaldılar. Bu göçmenlerden bir kısmı, Göppingen’den memleketlerine dönüp kültürel miraslarını kurtarmak ve yıkılmış köylerini yeniden inşa etmek istiyorlar. Kamera onlara anavatanlarına yaptıkları bu yolculukta eşlik ediyor ve bin yıllık kültürlerini koruma adına gösterdikleri mücadeleyi belgeliyor.

Sinema Aşkı

Yönetmen: Nejra Latić Hulusić, David-Jan Bronsgeest

Bosna Hersek, Hollanda, 2011, 20′

İyi Koca Sevgili Oğul

Yönetmen: Heddy Honigmann

Hollanda, 2001, 50′

9 Mart 2013, 19:00

Söyleşi: HALİDE VELİOĞLU (Antropolog)

Sinema Aşkı:

Sena’nın tek bir amacı vardır: Savaş sırasında kaybettiği iki çocuğunu düşünmemek. Sena Bosna’da, bir sinemanın barını işletir. Barın kapısı herkese açıktır, savaş zamanı keskin bir nişancı olup Sena’nın yaşadığı sokakta insanları hedef alan Slavisa’ya bile. Sena’nın 16 yaşındaki oğlunun keskin bir nişancının kurşunuyla öldüğünü bilen Slavisa, dükkânda yarı zamanlı işler yapar ve Sena’ya onun gibi bir insanın bu sokakta yaşadığını bilseydi asla tetiği çekmeyeceğini söyler.

İyi Koca Sevgili Oğul:

Saraybosna yakınlarında, Ahatovici köyünde yaşayan dul kadınların hikâyesi, Bosna savaşına dair pek çok gerçekliği de içinde taşıyor. Hayat, Saraybosna’nın dışındaki yeşil tepelerde bulunan Ahatovici köyünde sakin geçmektedir. Fakat 1992 yılında Çetniklerin köyde gerçekleştirdiği katliamda erkeklerin %80’i öldürülür. Savaşa kurban vermeyen tek bir ev yoktur. On yıl sonra bu acılı kadınlar, günlük işlerine ve ritüellerine devam ederken kocalarını ve evlatlarını hatırlarlar.

İsyanın Çocukları

23 Mart 2013, 19:00

Yönetmen: Christos Georgiou

Yunanistan, İngiltere, 2011, 48′

Söyleşi: FOTİ BENLİSOY (Yazar)

On beş yaşındaki Alexandros Grigoropoulos 6 Aralık 2008’de dışarıda arkadaşları ile beraberken polis tarafından öldürüldü. Ölümü Atina’yı üç hafta boyunca alevler içinde bırakacak isyanları başlattı. Filmde Alexandros’un ölümüne ve polisle yaşanan savaşa tanıklık eden “çocuklar”, üç yıl sonra Yunanistan’ın kriziyle boğuşurken kendi dünyaları üzerine konuşurlar. Onlar büyük bir değişim döneminde belirsiz bir geleceğe doğru ilerlerken umutlarını, hayallerini ve korkularını gözlemleme şansımız olur.

Pruitt-Igoe Efsanesi: Kentsel Bir Hikâye

6 Nisan 2013, 19:00

Yönetmen: Chad Freidrichs

ABD, 2011, 83′

Söyleşi: TUNA KUYUCU (Boğaziçi Üniversitesi, Sosyoloji Bölümü)

“Pruitt-Igoe Efsanesi” bir yandan Amerika’daki sosyal konutların ve bu konutların inşa edildiği şehir merkezlerinin bir kenara itilmesine neden olan toplumsal, ekonomik ve yasal meseleleri incelerken, diğer yandan da St. Louis’deki kötü şöhretli Pruitt-Igoe sosyal konutlarında yaşayanların kişisel ve dokunaklı hikâyelerinin izini sürüyor.

Gökyüzünün Kalbi, Dünyanın Kalbi 

20 Nisan 2013, 19:00

Yönetmenler: Eric Black, Frauke Sandig

Almanya, 2011, 98′

Söyleşi: UYGAR ÖZESMİ (change.org Türkiye direktörü)

Mayaların Meksika ve Guatemala’daki gözlerden ırak evleri, dizginlenemez küreselleşmenin dünyayı nasıl yok ettiğini ve yerel kültürlerin doğal kaynakların ele geçirilme tutkusu yüzünden nasıl dört bir taraftan saldırıya uğradığını göstermek için küçük bir evren sunuyor bize. Film altı genç Maya’nın günlük yaşamlarını ve ritüellerini izleyerek, bu küçük topluluğun kültürlerinin ve çevrelerinin talan edilmesine karşı sürdürdükleri kararlı mücadeleyi gösteriyor. 

Devrimin Çocukları

4 Mayıs 2013, 19:00

Yönetmen: Shane O’Sullivan

İrlanda, Birleşik Krallık, Almanya, 2010, 93′

Söyleşi: EMİN ALPER (Yönetmen, tarihçi – İTÜ İnsan ve Toplum Bilimleri)

“Devrimin Çocukları” 1968’de Almanya ve Japonya’daki öğrenci hareketlerinin içinden çıkıp zamanlarının önde gelen kadın “teröristlerinden” olan Ulrike Meinhof ve Fusako Shigenobu’nun hikâyelerini anlatıyor. Vietnam’daki ölümlerden etkilenen ikili dünya devrimiyle kapitalizmi alt etmeye koyulur. Yazar ve gazeteci Bettina Röhl ve May Shigenobu günümüz kapitalizmi ve Ortadoğu bir kez daha kriz içindeyken annelerinin hayatlarını keşfeder. Bettina ve May annelerinin eylemleri üzerine giderken akıllara şu soru geliyor: Onlar ne uğruna savaşıyordu ve neler öğrendik?

Ben Uçtum Sen Kaldın

18 Mayıs 2013, 19:00

Yönetmen: Mizgin Müjde Arslan

Türkiye, 2012, 81′

Söyleşi: MİZGİN MÜJDE ARSLAN (Yönetmen)

Bu film bir kadının hiç görmediği gerilla babasını arayışının hikâyesidir. İstanbul’dan Mahmur Mülteci Kampı’na uzanan yolculukta babasının nasıl biri olduğunu, geçmişini, onu sevip sevmediğini sorar. Bu arayış onu en yakınındakilerle yüzleşmeye zorlar.

Detaylar

Başlangıç:
15/12/2012 @ 11:00
Bitiş:
18/05/2013 @ 17:00
Etkinlik Kategori:

Mekan

Depo İstanbul
DEPO / Tütün Deposu Lüleci Hendek Caddesi No.12 Tophane
İstanbul, 34425 Turkey
Telefon:
+90 (212) 292 39 56 - 57