Yükleniyor Etkinlikler
  • Bu etkinlik geçti.

« All Etkinlikler

SaturDox 2018

20/02/2018 @ 08:00 - 19/05/2018 @ 17:00

Tarih: 20 Şubat – 19 Mayıs 2018

SaturDox’ta “Sanat ve Yaratıcı Mücadele”

Hayatın her alanının tahakküm altına alınmaya çalışıldığı rejimlerde, sanat ve sanatçılar her zaman ilk hedeflerden biri olmuştur. Nazi Partisi daha 1920’lerden başlayarak onaylamadığı sanatçıları ve üretimlerini aşağılamak için “dejenere sanat” kavramını ortaya atmış, 1937’de onları teşhir etmek üzere bu başlık altında sergiler düzenlemiştir.

Benzer bir anlayışın yeni örneklerine tanık olduğumuz günümüzde, dünyanın birçok yerinde sanatçılar yine sansür, tehdit, itibarsızlaştırma, sindirme gibi yöntemlerle susturulmaya çalışılmakta, susmayanlar cezalandırılıp özgürlüğünden mahrum bırakılmaktadır.

Böyle olağanüstü zamanlar, sanatın en çok işlev yüklendiğizamanlardır; çünkü sanatsal üretim artık ortaya konan üründen çok daha fazlasını temsil eder, totaliter rejimlere ve zorbalığa karşı direnmenin bir aracı haline gelir. Bazen yeni siyasi tahayyülleri harekete geçiren bir enerji, bazen de sığınılacak bir liman oluverir.

Depo’nun Documentarist’le ortaklaşa düzenlediği SaturDox Belgesel Buluşmaları’nın bu yılki teması “Sanat ve Yaratıcı Mücadele” olarak belirlendi. Dokuzuncu yılına giren etkinlik kapsamında, değişik ülkelerden, kısıtlayıcı ve zor şartlar altında müzik, resim, çağdaş sanat, edebiyat, sinema yapmaya çalışanlara dair yedi belgesel yer alıyor. 24 Şubat’ta başlayıp 19 Mayıs’a kadar sürecek programda iki haftada bir film gösterimleri, son üç gösterimde de filmlerin temaları etrafında söyleşiler gerçekleşecek.

Sanatın siyasi bir mücadele ve direniş yaratma potansiyeline ihtiyaç duyduğumuz bugünlerde, yaşanmış çeşitli deneyimleri birlikte izlemek, ilham almak ve tartışmak dileğiyle…

Gösterim Programı

24 Şubat Cumartesi 19:00

Yollara Düştük
Yönetmen: Deniz Yeşil
Türkiye, 2014, 56′

Sinema emekçileri 1977’de yeni sansür tüzüğü ve sosyal hakları nedeniyle yürüyüş kararı aldı. Sinemanın 60 yılı aşan suskunluğuna da bir son verilecekti. Oyunculardan set işçileri ve yönetmenlere 400’ü aşkın sinemacı 5 Kasım günü Ankara’ya kadar üç gün sürecek bir yürüyüş başlattı. Halkın şaşkın bakışları ve desteği eşliğinde yürüdüler. Yollara Düştük, yüz yılı aşan Türkiye sinema tarihinin unutulan fakat en onurlu dönemlerinden birini işaretleyen bu yürüyüşün hikâyesini anlatıyor.

10 Mart Cumartesi 19:00

Önce Bizi Öldürmeleri Gerekecek
Yönetmen: Johanna Schwartz
İngiltere, 2015, 105′

Mali’nin cihatçı güçlerce işgal edilip müziğin yasaklanmasından sonra sürgündeki Mali müziğini takip eden bir belgesel. Mali’de en önemli iletişim araçlarından biri olan müzik, 2012 yılında İslamcı radikallerin toplamda Birleşik Krallık ve Fransa büyüklüğünde bir alanı ele geçirmesiyle bir gecede yasaklandı. Ancak Malili müzisyenler enstrümanlarını bırakmak yerine savaşmayı seçtiler.

24 Mart Cumartesi 19:00

Yasaklı Sanatın Çölü
Yönetmen: Amanda Pope, Tchavdar Georgiev
Rusya, Özbekistan, ABD, 2010, 80′

Baskı zamanında sanat nasıl hayatta kalır? Stalin döneminde, kendi doğrularından vazgeçmeyen Sovyet sanatçılar idam edilir, akıl hastanelerine ya da hapishane kamplarına gönderilir. Sanatçılar üzerindeki bu korkunç baskı, genç Igor Savitsky’ye ilham verir. Devlet onaylı sanat eserlerini satın alırmış gibi yapıp 40.000 yasaklı sanatçının işlerini kurtarır ve Özbekistan çölünde, KGB’nin gözlerinden uzakta bir müze yaratır. Savitysky, Rus Avangard sanatının eklektik bir karışımını toparlar. Fakat en büyük keşfi, 1917 Rus Devrimi’nin ardından Özbekistan’a yerleşen,  tanınmayan bir sanatçı ekolü olur.

7 Nisan Cumartesi 19:00

Dava: Rusya Devleti Oleg Sentsov’a Karşı
Yönetmen: Askold Kurov
Estonya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, 2017, 75′

Ukraynalı yönetmen ve Maidan aktivisti Oleg Sentsov, Ağustos 2015’te Sibirya’da 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ukrayna’nın bağımsızlığından yana duruşu nedeniyle Rus yetkililerin öfkesini çeken Sentsov, muğlak ve tartışmalı iddialara göre bir saldırı planlıyordu. Dava, dünya çapında ses getirir. Wim Wenders’dan Pedro Almodovar’a birçok ünlü yönetmen, Senstov’un özgürlük kampanyasında aktif rol oynar. Film, Sentsov’a yöneltilen iddiaları çözümlerken çocuklarıyla, destekçileriyle de tanıştırıyor. Kuşkusuz filmin yıldızı Sentsov’un kendisi: Mahkemeye kurulan demir parmaklıkların ardından kendi masumiyetini kendi savunan bu genç, zeki, esprili insanın, yükselen otoriter değerlere rağmen dik duruşu, zaman ve mekân tanımayan bir cesaret öyküsü.

21 Nisan Cumartesi 19:00

Ülkesiz Şarkılar
Konuşmacı: Ayat Najafi
Yönetmen: Ayat Najafi
Almanya, Fransa, 2014, 91′

İran’da kadınların (en azından erkeklerin huzurunda) şarkı söylemesi 1979 devriminden beri yasak. Sansür ve tabulara karşı çıkan genç besteci (ve aynı zamanda yönetmenin kardeşi) Sara Najafi, kadın solistlerle resmî bir konser organizasyonu yapmak için kolları sıvıyor. Sara ve İranlı şarkıcılar Parvin Namazi ile Sayeh Sodeyfi projeye katkıda bulunmak üzere, bu mücadelede kendilerine Tahran’da destek olmaları için Paris’ten üç kadın şarkıcıyı daha davet ediyor: Elise Caron, Jeanne Cherhal ve Emel Mathlouthi. Böylece, Fransa ile İran arasında yeniden bir müzik köprüsü kurulması amaçlanıyor. Acaba bu proje başarıya ulaşacak mı? Tahran’da özgürce, kol kola, kızlı erkekli bir izleyici kitlesi önünde, yasaklar olmaksızın şarkı söylenebilecek mi? İran’da kadın sesi için yeni bir özgürlük kapısı açılacak mı? Üç yılda tamamlanan filmle ilgili olarak, yönetmen Ayat Najafi “Bu projeyle bugünün Tahran’ını, Sara’nın geçmişiyle yüzleştirmek istediğini” söylüyor.

5 Mayıs Cumartesi 19:00

Beuys
Konuşmacı: Erden Kosova
Yönetmen: Andres Veiel
Almanya, 2017, 107′

2017’de Berlin’de Altın Ayı için yarışan tek belgesel Beuys, yönetmeni Andres Veiel’in sözleriyle “çok Alman, aynı zamanda mizahı yüzünden çok gayri-Alman” sanatçı Joseph Beuys’un yapıtları kadar sıra dışı yaşamını ve fikirlerini de ele alıyor. Ölümünden 30 yıl sonra, bugün hâlâ zamanından ileri kabul edilen Beuys, New York Guggenheim Müzesi’nde kişisel sergisi yapılan ilk Alman sanatçı iken ülkesinde yapıtları “pahalı çöp” olarak aşağılanıyordu. Daha önce yayınlanmamış ses ve görüntü kayıtlarını çarpıcı bir kurguyla birleştiren belgesel, ölü bir tavşanla sanat tartışıp “kahkahasız devrim mi yapacaksınız?” diyen Beuys’un sanat, siyaset ve dünya görüşünü de anlatıyor.

* Goethe-Institut’un katkılarıyla

19 Mayıs Cumartesi 19:00

Gönderen: İlhan Sami Çomak
Konuşmacı: İpek Özel
Yönetmen: Çiğdem Mazlum, Sertaç Yıldız
Türkiye, 2016, 68′

21 yıldır cezaevinde olan İlhan Sami Çomak’ın fiilen olmadığı ancak merkezinde yer aldığı bir hikâye. Film, İlhan’ın cezaevinde, ailesinin ise onsuz geçirdiği 21 yıla odaklanıyor. İlhan’ın yazdığı mektuplarla oluşturduğu anlatı, onun hayatını, özlemlerini, hislerini kapsayacak şekilde betimleniyor. Bilgi, belgeden ziyade hislerin baskın olduğu bir atmosferde… İlhan’ın tarihini cezaevi üzerinden bir kronolojiyle kurarak; salt bir “mahkûmun adalet arayışı” ile sınırlamadan yıllara yayılan durumların ve hislerin hayattaki gerçek karşılıklarının hikâyesi.

Detaylar

Başlangıç:
20/02/2018 @ 08:00
Bitiş:
19/05/2018 @ 17:00
Etkinlik Kategori:

Mekan

Depo İstanbul
DEPO / Tütün Deposu Lüleci Hendek Caddesi No.12 Tophane
İstanbul, 34425 Turkey
Telefon:
+90 (212) 292 39 56 - 57