- Bu etkinlik geçti.
SaturDox 2019
02/03/2019 @ 08:00 - 11/05/2019 @ 17:00
2 Mart – 11 Mayıs 2019
Depo ile Documentarist İstanbul Belgesel Günleri’nin işbirliğiyle 2010 yılında başlayan SaturDox Belgesel Buluşmaları 10. yılına giriyor! 10 yılda 100’ü aşkın belgesel, pek çok konuk ve söyleşi ile SaturDox, İstanbul’un kültürel hayatının bir parçası ve Depo’nun kalıcı etkinliklerinden biri haline geldi.
Documentarist’in yan etkinliği olan ve Aralık 2018’de yine 10. yılını kutlaması beklenen Hangi İnsan Hakları Film Festivali, maddi destek bulamadığı için gerçekleşemedi. Bu yılın SaturDox programı, festivalin yapılamaması nedeniyle seyirciye ulaşamayan bazı filmleri de kapsayacak şekilde “insan hakları” teması etrafında şekillendi. Türkiye’nin içinden geçtiği olağandışı süreç ve giderek artan insan hakları ihlallerinin böyle bir temayı zorunlu olarak dayattığını eklemeye gerek yok.
2 Mart’tan başlayarak 11 Mayıs’a kadar sürecek programda, pek çok ülkede hukuk ve adalet mücadelesi veren insanların öyküleri perdeye yansıyacak. 10. SaturDox’un 8 Mart’ın hemen öncesine denk gelen ilk etkinliği Filistinli kadınlara ve onların mücadele tarihine ayrılırken, son etkinlikte Türkiye’den kısa belgeseller ile her şeye rağmen bu filmleri kendi yağıyla kavrularak üretmeye devam eden yönetmenler ağırlanacak.
İçinde yaşadığımız dünyayı belgesellerle anlamaya ve tartışmaya bir kez daha davetlisiniz!
Gösterimler, program boyunca 19:00’da başlayacaktır.
PROGRAM
2 Mart Cumartesi
Naila ve Başkaldırı
Yönetmen: Julia Bacha
Filistin, ABD, 2017, 75’
1987’de ulus çapında bir ayaklanma patlak verdiğinde, Gazze’de yaşayan bir kadın, sevgi, aile ve özgürlük arasında bir seçim yapmaya zorlanır. Hepsini birden cesaretle kucaklamaya karar verir ve Filistin’in kendi kaderini tayin etme hakkının tanınması için tüm dünyayı zorlayan bir hareketin içinde, gizli bir kadın örgütlenmesine dahil olur. “Naila ve Başkaldırı” Filistin tarihinde gerçekleşmiş en canlı ve barışçıl eylem olan 1980’lerin sonlarındaki Birinci İntifada’nın ilmekleri arasından süzülüp ilerleyen Naila Ayesh’in çarpıcı yolculuğunu tarihe kaydediyor.
Söyleşi: “Filistin’in Özgürlük Mücadelesinde Kadınlar”: Lamis el-Soradi (Gazze’den Filistinli gazeteci) ve Sheerin al-Araj (Kudüs’ten Filistinli aktivist).
Moderatör: Aynur Şengal (BDS Türkiye Gönüllüsü)
16 Mart Cumartesi
Uzun Mevsim
Yönetmen: Leonard Retel Helmrich
Hollanda, 2017, 115’
9 milyon Suriyeli, savaştan kaçmak için ülkesini terketmek zorunda kaldı. Birçoğu kendilerini Bekaa vadisinde, Lübnan sınırının hemen üzerinde konuşlanan Madjal Anjar gibi kamplarda buldu. Kampın bazı sakinleri mısır yetiştirmek için toprak kiralama yoluna giderken, bazıları da aşağılayıcı şartlar altında yerel çiftçilerin tarlalarında ırgatlık yapıyor. Geri kalan zamanlarını da Rakka’dan erzak ve haber getiren otobüsü bekleyerek geçiriyor. Bu koşullar altında hayal kırıklıkları çatışmalara dönüşüyor, travma altındaki çocuklar agresifleşiyor ve kadınların özgürlük alanları oldukça kısıtlanıyor. Ödüllü yönetmen Leonard Retel Helmrich, cinema verite’yi andıran kendine has tek çekim tarzını kamptaki hayatın derinliklerine inmekte kullanıyor.
30 Mart Cumartesi
Kurşundan da Güçlü
Yönetmen: Maryam Ebrahimi
İsveç, Katar, Fransa, 2017, 75’
Saeid, 1980-88 arasında süren İran-Irak Savaşı’nı İran Devrimi’ne bağlılığını gösterecek şekilde fotoğraf makinesiyle cephe cephe dolaşarak belgelemiş bir fotoğrafçı. Asıl hayali şehit olmakmış ve fotoğraflarının birçoğu şehit olmak üzere orduya gençleri çekmek ve savaş propagandası için kullanılmış. Bugün ise kendini binlerce çocuğun mezara gönderilmesinden sorumlu biri olarak görüyor. “Kurşundan da Güçlü” savaş propagandası, manipülasyon ve kontrol üzerine bir film.
13 Nisan Cumartesi
Yumuşak İntikam
Yönetmen: Abby Ginzberg
ABD, 2014, 60’
Apartheid rejiminin en baskıcı döneminde Güney Afrikalı aktivist, yazar ve avukat Albie Sachs sürgüne zorlanmış, yine de ölüm tehditleri almaya devam etmiş ve bunun bedelini ağır bir şekilde ödemişti. Şiddete şiddetle karşılık vermek yerine, intikamını umuda sarılarak aldı: Ülkenin yeni, kucaklayıcı anayasasının taslağını yazarak. Sachs’ın portresi, apartheid sonrası Güney Afrikası’nda hakikat ve uzlaşma arayışının sağlam bir örneği olarak, bir ülkenin çalkantılı tarihini tek bir kişinin öyküsü üzerinden yansıtıyor.
27 Nisan Cumartesi
Diğerlerinin Sessizliği
Yönetmen: Robert Bahar, Almudena Carracedo
İspanya, 2018, 96’
İspanya’daki 40 yıllık Franco diktatörlüğünün kurbanlarının günümüze kadar devam eden adalet arayışının ve kararlı mücadelesinin öyküsü… Çekimleri altı yıldan fazla süren film, Arjantin Davası olarak bilinen büyük hukuk savaşını başlatarak, demokrasiye geçtikten 40 yıl sonra bile hâlâ bölünmüş olan bir ülkede devletin unutturmaya çalıştığı insanlık suçlarını deşifre eden kurbanları ve geride kalanları bu süreç boyunca izliyor. Yetkili yapımcılığını Pedro Almodovar’ın üstlendiği belgesel, Berlinale’de Panorama Seyirci Ödülü ve Barış Ödülü, Sheffield’te Büyük Jüri Ödülü başta olmak üzere bir çok ödül kazandı.
11 Mayıs Cumartesi
TÜRKİYE’DEN KISA BELGESELLER
Hekim
Yönetmen: Yavuz Üçer
Türkiye, 2018, 10’
Türkmen olan Beşir ve ailesi, Suriye’deki iç savaşta köylerinin bombalanması sonucu Türkiye’ye kaçmak zorunda kalır. Savaştan önceki hayali doktor olup insanlara yardım etmek olan Beşir, savaştan sonra “Hayalin ne?” sorusuna cevap dahi verememektedir.
Bir Dağın Başı
Yönetmen: Ferda Yılmazoğlu, Pınar Pamuk
Türkiye, 2014, 16′
Film, 1990 sonrasında kaybedilen mezarsız binlerce insana ait hikâyelerden ikisine yoğunlaşırken, kayda aldığı coğrafyayı yalnızca kayıpların değil, hatırlamanın ve mücadelenin mekânı olarak da konumlandırıyor.
Bıraktığın Yerden
Yönetmen: Volkan Güney Eker
Türkiye, 2017, 18’
1995’te henüz 12 yaşındayken babası kaybedilen Besna Tosun, babasının izini bulmak umuduyla Cumartesi Anneleri ile tanışır ve onlarla 20 yılı aşacak bir adalet ve özgürlük mücadelesine katılır.
Yıkıntılar Arasında
Yönetmen: Özcan Alper
Türkiye, 2018, 12’
Genç şair Lal (32) bitmeyen günlerini küçük hücresinde düşünceleriyle baş başa geçirmektedir. Bir anda hücresinin içinde gerçek mi kendi hayal ürünü mü olduğu anlaşılmayan bir serçenin belirmesiyle rüya ve gerçeklik arasında asılı kalan bir yolculuğa çıkar. Çocukluğunu geçirdiği şehrin sokaklarına dönen şair, zamanı durmuş, anılarını yıkılmış ve insanlarını dağılmış bulacaktır.
Yuvarlak masa söyleşisi: Yönetmenlerin katılımıyla, günümüz Türkiye’sinden bağımsız belgesel üretimi.