- Bu etkinlik geçti.
Klişeleri Kırmak: Doğu’dan ve Batı’dan Görüntülerin Karşılıklı Kabülü
14/05/2010 @ 11:00 - 27/06/2010 @ 17:00
14 Mayıs – 27 Haziran 2010
‘Klişeleri Kırmak 2007-2010′, Leopold-Franzens Üniversitesi (Innsbruck/Avusturya) kültürel çalışmalar bölümü ‘Cultures in Focus’ tarafından İstanbul Kadir Has Üniversitesi (İstanbul/Türkiye), Boğaziçi Üniversitesi (İstanbul/Türkiye), İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (İzmir/Türkiye), Ege Üniversitesi (İzmir/Türkiye) ve Notre Dame Üniversitesi (Beyrut/Lübnan) hocaları ve öğrencileri ve GenderLink ve LibanLink (Salzburg/Avusturya) sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içinde gerçekleştirilen üç bölümlü bir projedir.
Proje etkinlikleri, proje yöneticisi Doç. Dr. Veronika Bernard tarafından koordine edilmiş ve içinde Yard. Doç. Dr. İsmail Boyacı (Dokuz Eylül Üniversitesi), Prof. Dr. Günseli İşçi (Ege Üniversitesi) ve Yard. Doç. Dr. Eugene Sensenig-Dabbous’un (Notre Dame Üniversitesi) yer aldığı bir ekiple birlikte planlanmış ve hayata geçirilmiştir.
Projeye aynı zamanda Vedat Akman (Kadir Has Üniversitesi), Doç. Dr. Sedat Aybar (Kadir Has Üniversitesi), Yard. Doç. Dr. Uğur Özgöker (Kadir Has Üniversitesi), Prof. Dr. Serhan Oksay (Kadir Has Üniversitesi), Carine Gengler (Viyana/Avusturya) ve Isabel Becker’den (Viyana/Avusturya) oluşan bir yaratıcı ekip destek vermiştir.
Dr. Linda Choueiri (Notre Dame Üniversitesi), Dr. Dima Dabbous-Sensenig (Lübnan Amerikan Üniversitesi, Beyrut/Lübnan), Dr. Guita Hourani (Notre Dame Üniversitesi) ve Erika Pircher (GenderLink, Salzburg/Avusturya) projeye danışmanlık yapmıştır.
‘Kilişeleri Kırmak 2010 – Doğu’dan ve Batı’dan Görüntülerin Karşılıklı Kabülü’ adlı sergi Doğu ve Batı’nın karşılıklı klişeleri ile ilgilenir ve bu kalıplaşmanın ürünleri ile klişeleşme süresince aktif olan mekanizmaların analizine odaklanır. Doğu ve Batı kültürlerine dair algıları, Doğu’nun ve Batı’nın edebiyatta, medyada ve günlük hayatta yer alan kendilerine dönük algılarıyla kıyaslayarak klişeleri yıkmayı amaçlar. Sorunu daha da ayırt edilir kılmak adına, Doğu ve Batı kültürlerine dair algılar, bu algılara karşı oluşturulan karşıt-algılarla ve göçmen görüşleriyle karşılaştırılır.
Sergide yer alan işlerin çoğunluğu Avusturya, Lübnan ve Türkiye’den 18-25 yaşları arasındaki öğrenciler ve amatör ve profesyönel fotoğrafçılar tarafından üretilmiştir. Buna istisna olarak profesyönel sanatçılar Isabel Becker’in “Eufanzine” başlıklı karikatür-broşürü, Angelika Böck’ün “IMAGINE ME” başlıklı belgesel yerleştirmesi ve Matías Alejandro Cabrera Laporta’in “Europes soul is dressed” başlıklı çizimleri sergilenmektedir. Sergilenen fotoğraflardan bir bölümü ise Kadir Has Üniversitesi’nden Doç. Dr. Serhan Oksay’ın www.fotoalem.com işbirliği ile düzenlediği Kadir Has Fotoğraf Yarışması kapsamında üretilmiştir.
Etkinlikler*:
İstanbul Crossroads Film Gösterilmleri
Proje kapsamında düzenlenecek 3 gecelik film gösterim programında Kadir Has Üniversitesi ve JCI işbirliğiyle NNCYR İstanbul Crossroads Film Festivali ve Yarışması’ndan göç teması üzerine odaklanan filmler gösterilecek.
Gösterim programı:
14 Mayıs,19:00
27 Mayıs,19:00
22 Haziran, 19:00
Mekân: DEPO
Yaratıcı Yazı Atölyesi
Oskar Terš tarafından yürütülecek 3 altı günlük Almanca atölye çalışması kapsamında, amatör yazarlar içinde Doğu ve Batı arasında yer alanların da bulunduğu klişeler üzerine yaratıcı bir şekilde düşünmeye davet edilecek. Atölye çalışmasına İstanbullu yazar ve çevirmen Gani Oktay Arbak misafir olarak katılacak.
Program:
Atölye 1: 17 – 21 Mayıs
Atölye 2: 24 – 28 Mayıs
Atölye 3: 31 May – 4 Haziran
Mekân: Avusturya Kütüphanesi George’s High School (Österreichbibliothek am Österreichischen St. Georgskolleg), Kart Çınar Sok. 2, Karaköy – İstanbul
Uluslararası Konferans
‘Kilişeleri Kırmak 2010 – Doğu’dan ve Batı’dan Görüntülerin Karşılıklı Kabülü’ başlıklı konferans kıdemli bilim adamları ile, doktora öğrencilerini ve doktora sonrası akademisyenlerini, klasik açılış konuşması modeline bağlı kalmadan, daha çok tüm konuşmacıları 20-30 dakikalık (makale) sunumları ve buna ek olarak 10’ar dakikalık bir tartışma süreci ya da 120-150 dakikalık bir panel (4-5 panelist ile beraber) gerçekleştirme düşüncesiyle araştırma bulgularını paylaşmaya davet etmek üzere bir araya getirecek. Sunum konuları, Doğu ve Batı’nın medya, politik, eğitim, edebiyat, görsel sanatlar ve göç çalışmaları alanlarında yer alan tarihi ve güncel imgelerini yapı bozumauna uğratmaya odaklanan geniş bir yelpazeden oluşuyor.
Program:
Konferans açılışı: 22 Ekim
Konferans tarihleri: 23-27 Ekim
Konferans dili: İngilizce
Mekân: İstanbul 2010 Sanat Üretim Merkezi / Istanbul 2010 Art Production Center, Kadırga Liman Caddesi, Şehsuvarbey Mahallesi No: 82, 34130 Kumkapı İstanbul
*Bütün etkinliklere katılım ücretsizidir.
Destekleyenler:
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti
Innsbruck Üniversitesi
Kadir Has Üniversitesi
DEPO
Fotoalem
Bundesministerium für Wissenschaft und Forschung
Avusturya Kültür Ofisi, İstanbul
Foto Karg