
- Bu etkinlik geçti.
Unutma Bahçesi: “Yerin Belleği, Yıkımın Topoğrafyası” Sunum Performans
30/04/2021 @ 20:00 - 21:00

30 Nisan 2021, Cuma, 20:00
Dilşad Aladağ ve Eda Aslan’ın “Yerin Belleği, Yıkımın Topoğrafyası” adlı sunum performansı, “Unutma Bahçesi” sergisi kapsamında çevrimiçi gerçekleşecek.
Haliç Köprüsü’nden geçerken, Süleymaniye’nin kenarında kalan tek yeşil alan merak uyandırıyor. Tarihi Yarımada’da bir toprak parçası… Bugün üzerinde İstanbul Üniversitesi’ne bağlı Botanik Enstitüsü ve Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi yer alıyor. Osmanlı Devleti’nden günümüze belirli periyotlarda Yeniçeri Ocağı, Şeyhülislamlık, İstanbul Kız Lisesi ve İstanbul Müftülüğü gibi kurumlar da burayı sahiplenmiş. Yıllar içerisinde arazinin değişimleri çerçevesinde burada yaşanan yangınları, yıkımları, idamları örten katmanlarda bugün farklı diyarlardan gelen bitkiler yaşıyor. Bahçe seksen yıldır üç bin tür bitkinin habitatı durumunda.
2017 yılında resmî olarak duyurulan, bahçe arazisinin Diyanet İşleri Başkanlığı’na devri ve beraberinde gelen Botanik Enstitüsü’nün yıkılması kararı, yapının, şehir, toplumsal hafıza, kentsel ve kültürel miras ile ilişkisinin sorgulanmasına yol açmıştır. Tarihi Yarımada’da yer alan, Süleymaniye Camii’nin kenarındaki bu arazide İstanbul Müftülüğü’nün başlatacağı rekonstrüksiyon projesi ile Bab-ı Meşihat Binası’nın yeniden yaptırılması planlanmaktadır. Bunun ön koşulu olarak da 1936 yılında inşa edilen, koruma altında bir kültür varlığı olarak tescil edilmiş Botanik Enstitüsü yapısı yıkılacaktır. Aynı arazinin geçmişine bakıldığında bu yıkma ve yeniden inşa etme durumunun fiziki ve sembolik olarak sürekli tekrar ettiği karşımıza çıkar. Değişen her politik dönem bir sosyal kırılmayı daha meydana getirir ve şehrin mekanını fiziksel olarak etkiler. Her yıkım kentin hafızasından bir parçanın silinmesine yol açar ve şehre yayılan bir travmaya dönüşür. Bu anlatıda aktardığımız ve hala kökleri bu kara parçasına kenetlenmiş yapıların, bitkilerin, taşların, kişilerin hikayesinde bir ortaklıktan söz etmek mümkündür. Bu ortaklık ise her dönemin değişen ideolojisiyle birlikte değişen yurtsuzluk/heimatlos halidir.
“Unutma Bahçesi, Yerin Belleği, Yıkımın Topoğrafyası” araştırması bugünkü kararın geçmişteki çatışmalar ve sürgünler ile bağlantılarını sorgular.
Etkinlik dili Türkçedir. Katılım için lütfen kayıt olunuz: https://us02web.zoom.us/…/tZMsd-6hqT0qHtdAxmlsvZjByzHG…
Fotoğraf: Biyoloji Enstitüsü’nün iki katının yıkımı, Cafer Türkmen, 1956. Kaynak: Metin Türkmen Arşivi