- Bu etkinlik geçti.
Ateş ve Düğün
18/03/2012 @ 11:00 - 21/04/2012 @ 17:00
18 Mart – 21 Nisan 2012
“Ateş ve Düğün” videoları, 1994 yılında Hakkâri’nin Kotranıs Köyü’nün devlet tarafından boşaltılması sonucu göç etmek zorunda kalan Kürt köylülerin, 90’ların sonunda Ankara’nın bir kıyı semti olan Türközü’ne yerleşip şehrin merkezindeki atık kâğıtları toplayarak geçimlerini sağlama ve kendi kimliklerini koruma mücadelesinin görsel kaydıdır.
Son on yıl içerisinde geri dönüşümün karanlık tarafını, zorunlu göçü, Kürtlere yönelik ayrımcılığın birçok farklı boyutunun, sokağa attığımız ve bir daha geri dönüp bakmadığımız çöplerin ardında olduğu fark edildikçe, bu konuda farklı videolar ve metinler oluşturuldu. Bununla birlikte Kotranıslılar arasında bu on yıl içerisinde kendi yaşamlarını kaydeden ve kendi tanıklıklarını video ile ifade eden kişiler de oldu.
“Ateş ve Düğün”, bu ülkenin başkentinin çöplerinde son on yılda yaşananları, Türközü’ndeki Kürtlerin varoluş mücadelesinin izdüşümü ve hesabı olarak hepimizin ortak görsel tanıklığıyla ortaya çıkartıyor.
Forum ve Panel
Ateş ve Düğün: Zorunlu Göçten Kimlik Mücadelesine uzanan 10 Yıl (18 Mart 2012, 16.00, Tütün Deposu)
“Ateş ve Düğün” video sergisi ile birlikte, Türkiye’de zorunlu göçü ve bu göçün ardından neler yaşandığının ele alındığı, Kotranıslı Kürtlerin de katılacağı geniş katılımlı bir forum ve panel düzenlenecektir. Forumda, Türközü’nde yaşayan Kotranıslılar ve kağıtçıların örgütlenmesi için çalışan aktivistler tanıklıklarını ve mücadelelerini paylaşacaklar. Forumun ardından düzenlenecek panelde ise forumdaki anlatıların ve tanıklıkların ışığında, Türkiye’de zorunlu göçün kapsamı, politik, sosyal ve ekonomik boyutları tartışılacaktır.
Forum Katılımcıları:
Oktay İnce (Moderatör-Video Aktivist, Karahaber Video-Eylem Atölyesi)
İrfan Aktan (Gazeteci)
Hamit Temel (Kağıtçı, Ankara Geri Kazanım Derneği Başkanı)
Mehmet Karaman (Kağıtçı)
Medet Dilek (Belgesel Yönetmeni, Yırtık Perde Sanat Kolektifi)
Selami Çelikok (Kağıtçı, Kameraman)
Fehmi Çelikok (Kağıtçı, Kameraman)
Tahsin Kahraman (Kağıtçı)
Ali Mendillioğlu (Aktivist)
M.Onur Yılmaz (Mimar, Aktivist)
Panel Katılımcıları:
İrfan Aktan (moderatör) (Gazeteci)
Betül Altuntaş (Doç. Dr, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, Muğla Üniversitesi)
Bilgin Ayata (Dr, Siyaset Bilimci, Freie Universitat)
Dilek Kurban (TESEV, Demokratikleşme Programı Direktörü)
Oktay İnce (Video Aktivist, Karahaber Video/Eylem Kollektifi)
Ateş ve Düğün Video Sergisi – Belgesel Gösterimi ve Sergi Kitabı Dağıtımı
18 Nisan Çarşamba 19:00
Artıkişler ve Karahaber Video Kolektifi’nin son on yılda ürettiği videoları içeren “Ateş ve Düğün” sergisi kapsamında düzenlenen “Kotranıs” belgeseli (2009, 56’) gösterimi, 18 Nisan Çarşamba 19:00’da DEPO’da. Belgesel, 2004-2007 yılları arası Kotranıs’tan videoizlenimleri içeriyor. Kotranıs, çoğunluğu Ankara’nın Türközü semtine yerleşip atık/kâğıt toplayan yaklaşık 120 ailenin Hakkâri’deki köyüdür. Bölgedeki çatışmalar yüzünden 1994’te devlet zoruyla, köylerinden, Van, Adana ve Ankara’ya göç etmek zorunda kalan Kotranıslıların köye dönme yasağı 2002’de kalkar. Yazları otlarını biçmeye dönen köylülerle birlikte, Kotranıs’ta hayat yeniden canlanmaya başlar. Kadri, o kışı, yıllardan sonra köyde geçiren üç kişiden biridir. Sefer ise Rüstem’in çobanı.
Belgesel gösteriminin yanı sıra, Ege Berensel, Oktay İnce, İrfan Aktan, Bilgin Ayata, Betül Altuntaş, M. Ali Üzelgün ve Alper Şen’in yazılarını içeren sergi kitabı izleyicilerle paylaşılacaktır.
Zorunlu Göçten Kimlik Mücadelesine Hakkarili Kağıtçılar
Basın
23 Mart 2012
Kağıtlara tutunan Kotranıslılar
Agos
Mart 2012
Görüntünün gücü ve bellek
Cumhuriyet